Tipp tapp tipp tapp, god är julematen!

Nr 9, vecka 47/2019

Skånska råvaror med internationella smaker värmer i höstmörkret

Den här veckan har vi Cecilia Vikbladh som gästkock i Mylla-köket, och hon bjuder på internationella smaker till våra lokala råvaror. Och det är ju så, att äta lokalt behöver inte bara vara husmanskost. Med internationella smaksättningar blir det nytt och spännande ändå, och med kryddblandningar med kanel och kardemumma smygstartar vi med julens dofter. 

Vi tar er också med på besök på Möllegårdens morötter, som levererar våra morötter. Linus, som är tredje generationen på gården, visar sig vara mycket intresserad av hur verksamheten kan utvecklas med ogräsrobotar och annat. Spännande läsning!
Hoppas det ska smaka!

Maria, Sofia och Rickard  på Mylla Mat 

 

Här nedanför hittar du längre texter, filmer och annat som du kan ha glädje av när du lagar mat av råvarorna i veckans kasse. 

Läs Veckans Mylla som pdf

Veckans recept


Så anpassar du recepten till alla!
För förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten. Istället använder du det veganska alternativ vi skickat med samt övriga ingredienser och tillbehör som du föredrar, såsom växtbaserade mejeriprodukter.

Veckans gästkock

Cecilia Vikbladh

Veckans bonde

Linus på Möllegårdens Morötter

Veckans råvara

Morot

Handla hem!

Det här behöver du ha hemma om du vill laga Cecilias rätter.

Crispy chicken med sojasås och cashewnötter
Ägg, maizena, vitlök, flytande honung, risvinäger eller äppelcidervinäger, japansk soja, olja neutral smak, cashew- eller jordnötter.

Vegobiffar med quinoa (råvaror till denna finns endast i veg+vegan-kassarna)
Vitlök, ströbröd eller pankoströbröd, havregryn, potatismjöl, ägg  (kan uteslutas), örtkryddor efter smak, olivolja.

Trattkantarellsoppa med frasiga rullar
Vårrulleplattor (du hittar på Möllan eller i välsorterade matbutiker), smör,
hönsbuljongtärning, grönsaksbuljongtärning eller fond, portvin eller vitt vin, grädde (valfri fetthalt eller växtbaserat alternativ).

Ugsbakad sötpotatis med bönor och äppelslaw
Ras El Hanout (marockansk kryddblandning t ex från Santa Maria), spiskummin, kanel, paprikapulver, vitlöksklyftor, sirap eller honung, tjock yoghurt.