Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Nr 8, vecka 46/2019

Kaneldoft, svamptopp och fredagsmys!

Lite grann i smyg känner vi på julens goda dofter och smaker i köket den här veckan. Sofia som är matkreatör och en i gänget här på Mylla har satt ihop veckans inspiration i form av tre recept med närodlat i huvudrollen. I dessa inomhustider kan stunderna i köket gärna få bli längre och mysigare, särskilt när man är flera som fixar och hjälps åt med maten. Så låt morotsgrytan med kanelstång lugnt puttra på spisen medan du förbereder fredagens goda plockmat i form av smårätter à la taco - men med nya spännande råvaror och smaker från myllan! Men morotsgrytan då? Ja den blir ännu godare dagen efter. Häpp - så var maten klar till nästa dag också!

Sötpotatis är vid det här laget ingen nyhet för oss svenska konsumenter. Men att ni skulle få se den i Myllas gårdskasse var kanske inte helt väntat. Vi är iallafall stolta över att kunna erbjuda skånsk sötpotatis - som en av de första i Sverige faktiskt!

Mycket matglädje önskar vi!
Maria, Sofia och Rickard på Mylla Mat

 

Här nedanför hittar du längre texter, filmer och annat som du kan ha glädje av när du lagar mat av råvarorna i veckans kasse. 

Läs Veckans Mylla som pdf

Veckans recept

Så anpassar du recepten till alla!
För förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten. Istället använder du det veganska alternativ vi skickat med samt övriga ingredienser och tillbehör som du föredrar, såsom växtbaserade mejeriprodukter.

Veckans gästkock

Sofia Tronêt Fernberg

Veckans bonde

Axel och Erik på Lilla Slågarps Lantbruk

Veckans råvara

Sötpotatis

Handla hem!

Det här behöver du ha hemma om du vill följa Sofias recept:

  • Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri: 1 vitlöksklyfta, neutral olja, krossade tomater, 1 kanelstång, sambal oelek eller chiliflingor, 1 lime eller citron, 50 g smör, 2 dl fet yoghurt eller crème fraiche, sesamfrön eller andra frön

  • Rotfruktsgratäng med svamptopp: 3 dl vispgrädde (alt växtbaserat alternativ), 3 dl standardmjölk (alt växtbaserat alternativ), 2 tsk persillade (eller t ex örtagårsdkrydda), 150 g riven västerbottensost (eller annan smakrik ost, alt växtbaserat alternativ), smör eller olja till stekning

  • Fredagsmys på Myllas vis: olivolja, vinäger, 1 lime, 1 vitlöksklyfta, chiliflingor eller sambal oelek, tomatpuré, soja, favoritkryddblandning, crème fraiche el gräddfil, ev 8 små tortillabröd