Vilhelmsdals Gård

Vilhelmsdals Gård

Vilhelmsdals Gård

Mellan de gröna kullarna ringlar den smala grusvägen fram och efter en dryg kilometer uppenbarar sig den fyrlängade gamla skånegården som efter dryga 150 år blivit getgård och gårdsmejeri. På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar.

Våra getter får den bästa tänkbara omvårdnad och mat bestående av hösilage med insådd av flertalet olika baljväxter som t.ex. getärt, gul sötväppling, svartkämpe, luzern, blå lupin mm. Dom väljer själva om dom vill vara ute eller inne och på sommaren äter dom löv, kvistar och bark på våra betesmarker. Det är ganska enkelt; om djuren har det bra och är lyckliga så får vi den bästa mjölken som vi sedan kan tillverka ost av.

Vår stora ståtliga avelsbock heter Carl-Filip har egen lya som han delar med Folke som är årets nytillskott. Tidigt på våren föds alla killingarna och lagom till lucia får alla damerna gå på en välförtjänt 3-månaders semester och vila upp sig.

Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna.

På gården finns också ett gäng frigående höns, en mindre flock gäss, två hundar samt en och annan katt. Här tillverkar vi kärleksfullt ett 20-tal olika ostar, alla med skilda personligheter, smör, yoghurt och filmjölk. Våra ostar innehåller bara mjölk, salt och löpe samt mjölksyrakultur. Inga tillsatser eller annat trams. Arbetet görs helt för hand. All mjölk pastöriseras för hög livsmedelssäkerhet och kvalité.

Ostarna

På Vilhelmsdals gård tillverkar vi kärleksfullt ett tjugotal olika ostsorter, alla med skilda personligheter. Våra mejeriprodukter innehåller bara god mjölk från våra getter och grannens kor, löpe, salt, mjölksyrakultur och blå- eller vitmögel. Allt arbete görs för hand. Vi pastöriserar all mjölk, låter mjölkproteinet koagulera och skiljer ostmassan från vasslen. Sedan formar, saltar och lagrar vi osten. Osten lagras, en del upp till 24 månader. Vår affirnör ser till att ostarna saltas, vänds, borstas och tvättas. Vi vill påstå att det är ett tidskrävande, men kärleksfullt arbete. Av Jerseykons gräddiga mjölk kärnar vi solgult smör, som saltas med havssalt, förpackas i papper och förses med Vilhelmsdals sigill. Det var så här smöret smakade förr.

Gårdens yougurt - ett kapitel för sig - är en smaksensation som får barndomens minnen att vakna till liv. Den är mild, krämig och härligt gräddgul. Vår yougurt avnjutes med frukt, bär, nötter och honung...eller bara helt naturell.

Produkter

Lilla Fästmön från Österlen                                                                          Inspirationen till denna lilla ost har vi fått från ett litet mejeri i södra Frankrike.        Till skillnad från den franska osten som är ystad på getmjölk, använder vi morgonmjölken från våra Jerseykor. Resultatet är en liten mjuk kittost med mycket arom, som efter ca 5 veckors lagring erbjuder ganska mycket smak. Ytan är svagt orange och patén gul och krämig. Vikt ca 200 gr.

Sigvard Rödskägg
En mjuk rödkittost ystad på jerseykomjölk med mycket doft och smak (för mycket för en del). Sigvard kan ätas ung och har då en mjuk gräddgul paté runt en fastare kärna. Som ung är den betydligt mildare i smaken. Ostfantasten föredrar ofta stygga "Sigvar den äldre". Vikt ca 450 gr.

Änglaost
Änglaosten är en mild och krämig vitmögelost med gräddgul paté, som vi ystar på dagsfärsk mjölk från jerserykorna. I Frankrike finns det liknande ost som kallas Camembert och som är klar att ätas redan efter 2-3 veckor. Vår ost tar 6-8 veckor på sig, att bli klar vilket vi tycker känns på smaken. Osten är då täckt med snövitt luddigt vitmögel. Vikt ca 250 gr.

Österlen Ädel
Österlen Ädeln är en blåmögelost som vi ystar på den feta mjölken från jerseykorna och som varierar i färg och smak beroende på säsong. På våren är ostens paté guldgul och på vintern mer blekgul. Ostmassan formsätts i stora formar och får sedan mogna i speciella klimatrum i 6-8 veckor tills de är blå och "ulliga". Ostarna lagras sedan kallt i 4-6 månader och vänds flera gånger per vecka. Vikt ca 2.5 kg.

Vilhelmsdals gårdsost
En pressad mild hårdost med i det närmaste homogen honungsgul paté utan pipor. Osten får efter 12 månaders lagring en svagt sötaktig och lång eftersmak som är signumet för denna ost. Vi ystar den på 100 % jerseymjölk, vilket ger en djupare smak med maximal lagringstid om 18 månader. Under lagringstiden i vårt klimatrum vänds och borstas osten med saltlake flera gånger varje vecka.

Skåneost
En orangeröd småpipig pressad hårdost med utpräglad kittsmak och guldgul paté. Ystas av mjölken från jerseykorna som håller hög andel fett och protein. I vårt klimatrum vänds och borstas osten med saltlake flera gånger varje vecka, vilket ger osten dess karaktär. Vi lagrar den i 10- 12 månader innan den lämna vårt lager. Vikt ca 5 kg.

Yougurt & smör av komjölk
Vårt gyllengula smör från Jerseykons mjölk, innehåller bara grädde och havssalt. Så här smakade smöret när farmor var barn. Vi gör yougurt på både ko och getmjölk. Vår yougurt på komjölk är en gräddig delikatess med en fetthalt på ca 5 %.
Den är mycket god på frukostbordet med honung och nötter. Yougurt på getmjölk har lägre fetthalt och är mer "rinnig" i sin konsistens

Av getmjölk

Tant Elsa
Osten är döpt efter vår mest högmjölkande get, som nu flyger runt med små vingar på ryggen uppe i himlen. Vi använder dagsfärsk getmjölk samt egna mjölksyrakulturer som ympas dagligen, vilket ger osten sin speciella karaktär. Formsättningen sker flödigt och med mycket kärlek.
Osten får sedan mogna under 6-8 veckor i klimatrum med hög luftfuktighet. Under denna tid vänds osten dagligen samt borstas med svag saltlösning, vilket ger upphov till den orange färgen. Vikt ca 250 gr

Blenda
En krämig och mild liten blåmögelost som vi ystar på 50 % getmjölk och 50 % komjölk. Blenda är en svår ost att tillverka eftersom det gäller att formsätta ostmassan i exakt rätt ögonblick. För att inte få en för intensiv smak av blåmögel, använder vi ett speciellt blåmögel som är mycket svagt. Lagringstiden för denna lilla godbit är endast 4-6 veckor. Med tanke på att den är mjuk och krämig, ska den ätas inom några veckor. Vikt ca 200 gr.

Blå Geten
Denna ost tillverkas på samma vis som Blenda men med den skillnaden, att vi här använder 100 % getmjölk. En mjuk, krämig och mild ost vars utsida varierar efter ysterskans humör och kan vara vackert blåpudrad eller ha en härlig vitmögelyta. Vikt ca 200 gr.

Harald Blåtand
En blåmögelost på 100 % getmjölk och termofil mjölksyrakultur. Mjuk och krämig med ljuvlig blåmögelsmak och blåpudrad yta. Vikt ca 250 gr

Get Ädel
En ganska stor blåmögelost med fast paté som lagras i 6-8 veckor. Osten har gott om mekaniska håligheter där de milda blåmögelsporerna bosätter sig och utvecklar ostens karaktär. Den här osten tillverkas i begränsas volym under maj/juni då getternas mjölk är som bäst och har en utpräglad getostsmak. Vikt ca 2 kg.

Britta
En halvmjuk vitmögelost som tillverkas under vår och sommar. Mjölken pumpas direkt från djurstallarna in till mejeriet, för att mjölken ska vara så färsk som möjligt. Smaken är något syrlig och övergår under mognaden i mer sötaktig och "nötig" smak. Mjölksyrakulturen som vi sätter själva, är till stora delar samma som används i yougurt. Osten lagras i ca 10 veckor. Vikt ca 500 gr.

Lill-Stina
Lill-Stina är en mjuk vitmögelost som efter 4-6 veckors lagring utvecklar en särpräglad getsmak. Osten tillverkas på två olika vis beroende på säsong och hur "snäll" mjölken är. Patén är vit och mjuk, men har vid leverans en hårdare kärna som gradvis mjuknar. Vikt ca 200 gr.

Bocke-Pär
En pressad getost med tät textur och naturlig yta. Den får sina karaktäristiska sötaktiga smak av vår speciella getmjölk i kombination med en mild kittbehandling. Lagras i speciellt klimatrum med hög luftfuktighet i 8-12 mån. Osten vänds och tvättas varje vecka under lagringstiden. Det denna omsorg som ger osten sin vackra röda yta. När osten är färdig har den en vacker vit paté och en karaktäristisk getsmak. Vikt ca 5.5 kg.

Feta Greta
Detta är en mjuk getost av "feta-typ" som vi lagrar i saltlake under 3 månader innan försäljning. Texturen är förhållandevis mjuk i jämförelse med liknande ostar, vilket gör att den passar lika bra tillsammans med vårprimörer och rödbetor som till grekisk sallad eller drinktilltugg. Vikt ca 1 kg.

Gettopp
en naturell liten getost som kan ätas ung eller gammal. Som ung passar den bra till färska jordgubbar och ett friskt Loire vin. Som gammal har den sin givna plats på ostbrickan eller som gratinerad tillsammans med en mild och fruktig olivolja på valnötssallad. Gettoppen ystas på getternas morgonmjölk samt behandlas med osynligt vitmögel för att ge skydd mot oönskad tillväxt av blåmögel. Vikt ca 100 gr.

Tommarpsrulle
en härlig färskostrulle på getmjölk där vi använder oss av mycket liten mängd löpe. Osten kan ätas helt färsk eller lagras i upp emot 2-3 månader då den utvecklar mycket smak. Tommarpsrullen är rullad i aska från franska vinstockar, vilket ger den sitt svarta utseende. Vikt ca 200 gr.

Färskost
cremig färskost i förpackningar om 1000 gr eller butiksförpackat i 250 grams ask. Njut den naturell på smörgåsen, blanda i färska örter eller använd när du bakar. Denna ost har en mild getostsmak, låg fetthalt och är lätt saltad med havssalt.