Sodalicious

Sodalicious

Mattias Lindemann sadlade om från programmerare till bryggare av ekologisk läsk. Han tröttnade på att arbetet inte gav några fysiska resultat och omvärderade sin situation. Numera är armarna trötta på kvällarna efter att ha kapsylerat åtskilliga flaskor för hand. Men det är vad han sökt så länge, känslan av att skapa något själv.

 

Tillverkningsprocessen 
Mattias, och hans kollega Kenny, blandar fruktjuicer eller extrakt med ekologisk rårörsockerbas importerad från Brasilien. Mixen smälts samman till en sirap och fylls på flaska. Anledningen till att sockerbasen importeras från Brasilien är att det inte finns ekologiskt socker att tillgå i Sverige. Därefter tillsätts kolsyrat vatten under tryck. Först filtreras dock vattnet då trelleborgsvattnet innehåller lite för mycket mineraler och dessutom kan kalket sätta igen maskinerna. När vattnet fyllts på, buteljeras flaskorna med kapsyl. Slutligen pastöriseras drycken under 20 minuter i ett 70-gradigt bad. Inga konserveringsmedel används, men processen garanterar ändå ett års hållbarhet. Så snart flaskorna svalnat är läsken klar.