Rescued

Rescued

Frukträddarfabriken i Helsingborg såg egentligen dagens ljus redan 2015. "Gänget bakom Rescued började genom att hyra in sig i ett restaurangkök och stod på nätterna och pressade juice" berättar Elin när jag hälsar på. Sedan dess har det växt, men allting började med en insikt om att en tredjedel av all frukt som importeras och produceras i Sverige slängs bort. 

"Det kan vara alla möjliga orsaker. Frukten kan ha fel form eller storlek, eller så kan en av apelsinerna i ett nät vara dålig, då slängs hela nätet. Eller så är det en pall med frukt där en truck har råkat skada den på ena sidan. Då slängs hela pallen, för det är för dyrt att plocka bort de få procent av frukten som har blivit skadad. Det är faktiskt helt sjukt!" berättar hon och avslöjar att de förra året räddade 168 ton frukt som annars skulle ha slängts. Frukten kommer både från centrallager från de stora butikskedjorna och från enskilda butiker. 

När frukten sedan kommer till fabriken i Helsingborg så går de igenom och tittar på varje enskild frukt. Eventuellt dåliga delar skärs bort, och alla små plastetiketter som sitter på frukterna plockas bort. Det spill som blir över när juicen är klar komposteras sedan och blir till helt vegansk jord, och då kan ju inte plastetiketterna vara kvar. 

Hållbarheten går verkligen som en röd tråd i företagets verksamhet. Målet är att rädda så mycket frukt som möjligt, oavsett hur och var den är odlad, och under året kommer de att lansera smoothies så att även bananer kan bli räddade. Det är bara ren juice i flaskorna, varken vatten, socker eller annat tillsätts. "Det blir lite olika smak och färg på de olika batcherna, beroende på vilken frukt vi har fått. Men det är ju det som gör att det är på riktigt" berättar Elin och visar två olika flaskor med äpple/ingefära. Den ena är gjord på gröna äpplen och den andra på röda, och då blir det såklart olika färg på juicen.

All juice pastöriseras så att den kan förvaras i rumstemperatur i 12 månader, och det är också anledningen till att de hälls på glasflaskor. "Vi har tittat på om vi skulle använda PET-flaskor istället, men det skulle förkorta hållbarheten till 3 månader, så då var det ett enkelt val".