Maries Bihantverk

Maries Bihantverk

Marie är utbildad till yrkesbiodlare med gesällbrev. De har biodling på flera platser i och runt om Malmö, och skördar flera gånger per säsong för att ta tillvara de unika smakerna av säsongens olika blommor.

Marie säger att deras biodling är småskalig, ett riktigt mathantverk. De abetar enligt mottot - i harmoni med bin och natur. Biodlingen sker på binas villkor, skörden av råvaror från kupan hanteras varsamt för att på bästa sätt få fram en produkt av hög kvalitét. Honingen slungas, tappas direkt och värmebehandlas inte för att behålla så mycket som möjligt av smak och nyttiga näringsämnen som enzymer och vitaminer. Bivaxet hanteras i eget slutet system för att få bort sjukdomar och kvalster i bisamhället.

Till finalen i Årets Kock 2018 fanns för första gången svensk hantverksmässigt framställd honung i råvarukorgen, och inte vilken honung som helst;
- Jag kan stolt berätta att Sveriges kockelit gjorde upp om titeln och lagade mat med Sommarhonung från Maries Bihantverk, säger hon.