Tipp tapp tipp tapp, god är julematen!

Snårestad Vitlök

På en höjd utanför Ystad, med vidunderlig utsikt, driver Thomas och Stina Snårestads vitlök sedan 10 år. "Som nybliven pensionär behövde jag ett projekt att pyssla med och då blev det vitlöksodling" berättar Thomas när vi hälsar på en solig dag i slutet på mars.

Paret flyttade från Stockholm till Skåne 1974, och efter ett par år i Malmö flyttade de till Sydkusten. "Vi har bott på några olika ställen häromkring, och älskar miljön! För ungefär 10 år sedan köpte vi den här gården. Av alla hus vi har bott i var detta minst och i sämst skick, men vi blev förälskade i utsikten" berättar Thomas. "När vi flyttade hit pratade jag lite med en av grannarna som är bonde och frågade vad man kunde odla på vår mark. 'Du kan ju alltid odla vitlök' sa han, så då började jag sätta några klyftor från vitlöken vi hade i köket. Det jag missade var ironin i hans kommentar, han hatar nämligen vitlök själv" skrattar Thomas. Men fröet var sått och sedan dess har de odlat vitlök på gården.

Genom åren har de provat olika sorter, både inhemska och sorter som de köpt på resor. Alla fungerar inte lika bra och idag odlar de bara sorten Thermidrom. "Vi skördar ungefär 2 ton vitlök under en säsong. Vi börjar nu i mars/april med den första späda vitlöken och skördar fram till i juli. Då har vitlöken växt sig större och bildat klyftor, och då går den att torka och spara" berättar Thomas. Vitlök är för många en vanlig krydda i maten, men det är kanske inte så många som vet att mycket av vitlöken ute i handeln är både importerad och väldigt hårt besprutad. På Snårestads vitlök odlar man helt utan besprutning. "Eftersom vi inte besprutar så kan du äta hela vitlöken, både själva löken och blasten" berättar Thomas. Skörden säljer han framförallt på torget i Ystad, till utvalda restauranger och så till Mylla förstås.

Medan vi packar ihop veckans leverans av primörvitlöken tipsar Stina om favoriträtten med vitlök, och inser att vitlök kan vara så mycket mer än den där klyftan som pressas ner i köttfärssåsen!

 

Tips:
Ta tillvara på hela vitlöken! Skiva upp, fräs med olja, chiliflakes och lite citron, servera med en nykokt pasta och riv över parmesan.

 

Förvaringstips:
Torkad vitlök: Förvaras torrt i rumstemperatur
Färsk vitlök: ät när den är så nyskördad som möjligt! Annars, ställ i lite vatten i kylen.

Läs mer om Snårestad vitlök här på deras hemsida