Tipp tapp tipp tapp, god är julematen!

Lilla Slågarps Lantbruk

Text och foto: Maria Richardsson

Axel Isaksson och Erik Persson Berg har växt upp tillsammans, först som grannar och sedan som rumskompisar på lantbruksgymnasiet. Nu jobbar de tillsammans, både som anställda i ett större lantbruksföretag och i sitt gemensamma bolag Lilla Slågarps Lantbruk. Deras första satsning är att odla sötpotatis i Sverige, som en av de allra första odlarna, och deras premiärskörd är nu klar.

När jag träffar Axel imponeras jag av det driv och den företagsamhet som lyser igenom när vi pratar om deras verksamhet. "Vi har alltid vetat att vi ville driva eget bolag, och vi vill bygga något som är större än bara vi två. En av rådgivarna som vår arbetsgivare jobbar med berättade om ett projekt där man provar att odla sötpotatis i Sverige, och då ville vi gärna vara med" berättar Axel. "Det är ju också roligare att jobba med en gröda som vi är relativt ensamma om".

Mycket av sötpotatisen som säljs i Sverige odlas i USA och Kanada, vilket bidrar till långa transporter. "Vårt klimat liknar det kanadensiska, så det borde kunna fungera bra att odla sötpotatis även i Sverige. Nu är vi några odlare i södra Sverige som har provat detta, och det ser ut att fungera bra! För att vara första året är vi nöjda, men vi ser redan nu saker att förbättra till nästa år" säger Axel och fortsätter med att berätta om svårigheterna med att odla i mindre skala. "Det vi har i år är alldeles för små volymer för att vi ska kunna sälja till grossister och större kedjor, så vi behöver större arealer till nästa år. Men i år hoppas vi kunna jobba en del med restauranger och mindre butiker, som Mylla".

Det har varit mycket jobb med att odla sötpotatisen, speciellt nu första året. "Vi har ju inte haft några maskiner, utan allt har vi fått göra för hand. Vi planerar att utöka odlingen till nästa år, och då behöver vi nog importera en såmaskin eller så får vi bygga en själva. Det blir ju en rätt stor investering" säger Axel och visar bilder från när de satte potatisen i våras. "Vi provade att odla tre olika sorter, och satte både sticklingar och plantor för att se vad som fungerade bäst."

Sötpotatisen odlas i jord som är täckt av nedbrytningsbar plast. Plasten skyddar både mot ogräs, men framförallt så hjälper den till att höja värmen i marken. Plantorna vattnas sedan med droppbevattning. "Nu när vi har skördat så får sötpotatisen ligga med rätt temperatur och luftfuktighet så att de bildar ett ordentligt skal. Det går att använda den som färsk också, men då håller den bara i ungefär 10 dagar. Med skal så kan den lagras i ett år. Men den ska inte ligga i kylen när du köper hem den, den ska helst förvaras mellan 10-20 grader".

Att det serveras mycket sötpotatis hemma hos Axel är ingen överdrift. "Jag har ersatt det mesta av den vanliga potatisen med sötpotatis, det funkar jättebra. Vi odlade ju en ljus sort och när jag gjorde gratäng på den så märkte inte ens mamma att det var sötpotatis istället för vanlig potatis. Men allra helst ugnsbakar jag den, det blir riktigt gott."

Det kommer bli spännande att följa Axel och Erik de kommande åren. De är engagerade, drivna och har redan det ekonomiska tänk som är så viktigt om man ska kunna överleva som företagare. Att deras nuvarande chef uppmuntrar och stöttar i uppbyggnaden av företagandet är också viktigt, och om de fortsätter med sin experimentlusta så lär vi kunna lära känna många nya spännande grönsaker framöver.