Furumossens Gårdsmejeri

På en gård utanför Hässleholm driver Kristina och Peter jordbruk och mejeri, och vi hälsar på dem en solig dag i februari. Furumossens Gårdsmejeri har "rediga produkter på kons eget vis", och omsorgen om djuren är något som verkligen skiner igenom när vi pratar med Kristina. 

Hon är uppvuxen på gården, men det var aldrig självklart för henne att hon skulle ta över gården. "Nej inte alls, snarare tvärtom! Jag ville göra något annat och har jobbat inom hotell och restaurang i många år. Men efter en tid så började jag längta tillbaka, och 2016 fick jag och Peter möjlighet att ta över gården efter mamma och pappa" berättar hon. Att bara vara mjölkbonde bar sig inte riktigt, så istället bestämde de sig för att satsa på att bygga eget gårdsmejeri för att kunna ta tillvara och förädla mjölken från den 220 korna direkt på gården. 

Produktionen på gården är till stor del automatiserad, och korna sköter sig väldigt mycket själva. De går till mjölkroboten när de behöver bli mjölkade, till ryggkliaren (som påminner om en biltvätt för oss stadsbor) när det behövs och de väljer själva när de går ute eller inne. "I somras när det var så varmt så ville de hellre vara inne i stallet, där det var skugga. Det hade vi inte kunnat göra om vi hade haft en ekologisk certifiering, då hade de varit tvungna att vara ute. Vi brukar säga att vi inte jobba ekologist, vi jobbar logiskt. Det handlar om att se till att korna mår så bra som möjligt, och när de mår bra så blir det ju också bättre mjölk. Vi har till exempel sett att produktionen av mjölk ökade efter att vi satte in ryggkliaren, det är ju ett bra betyg". Kristina och Peter jobbar också mycket förebyggande med kornas hälsa. Genom att hela tiden bevaka och analysera mjölken så kan de förebygga sjukdomar och minskar behovet av behandlingar av antibiotika och annat. 

När vi tittar in i kostallet får vi också uppleva det Kristina berättar, att korna är nyfikna och har en personlighet. Det är många ögon som riktas åt vårt håll, och nyfikna råmanden undrar vilka som är på besök. Vi fick också hälsa på de månadsgamla kalvarna, som ligger i ett separat stall. 

Bland produkterna från Furumossens Gårdsmejeri finns förutom mjölk och grädde också yoghurt och chokladmjölk. "Chokladmjölken ville våra barn att vi skulle ta fram. Vår chokladmjölk har bara 2% socker till skillnad från många av de större märkena, och när vi har provat den på våra barn och deras kompisar så tycker de bättre om denna som inte är lika söt. Och vi använder bara riktigt bra choklad, så att det verkligen smakar choklad." Att Kristina har en bakgrund från hotell och restaurang märks också när hon pratar om smakerna på produkterna. "Vi jobbar mycket med att yoghurten ska bli riktigt fyllig och smakrik, och har funderingar på att ta fram olika typer av fruktyoghurt. Men då måste det vara med riktiga bär och bara när de är i säsong. Så jordgubbsyoghurt kommer vi bara sälja medan det finns färska jordgubbar!".