Yoghurtmarinerad halloumikebab med potatis och pestokräm

Recept från Julia Tuvesson, från boken Plåtmat (recept och foto: Julia Tuvesson, förlag: Norstedts).

Om du tycker att kebab är världens bästa matuppfinning kommer du förmodligen bli fullständigt tokig i denna halloumikebab. Ja, men ni hör ju själva. Kan kombinationen halloumi + kebab bli något annat än bäst? Jag marinerar halloumin i en yoghurtsås för att därefter baka den i ugnen tillsammans med övriga ingredienser. Resultatet blir en otroligt krämig och smakrik smält ost som både är god att äta med potatis som här eller att stoppa i ett pitabröd med en massa krispigt grönt och sås.

4 portioner. Tid 45 minuter. Ugn 225°

BAS 
2 paket halloumi à 200 g 
1 kg potatis 
150 g cocktailtomater 
olivolja

YOGHURTMARINAD 
1 dl naturell fet yoghurt 
2 tsk malen spiskummin 
2 msk torkad oregano 
1 msk paprikapulver 
2 tsk torkad timjan 
3 msk olivolja 
2 vitlöksklyftor, pressade 
1⁄2 citron, saft 
svartpeppar

SÅS 
pestokräm
ajvar

TOPPING OCH TILLBEHÖR 
1 liten rödlök, i skivor 
1 påse babyspenat à 70 g, grovhackad, eller andra salladsblad 
1 citron, i klyftor 
dill eller persilja 
pitabröd eller libabröd

Bas: Dela halloumin i stora bitar, ca åtta stycken per ost. Rör sam­man ingredienserna till marinaden och blanda med halloumin så att den täcker osten runt om. Låt stå kallt i kylen i minst 10 minuter – men gärna över natten om du har tid.

Skölj och dela potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Lägg dem på en klädd plåt och ringla över lite olja. Lägg halloumin på potati­sen och häll över all resterande marinad. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut plåten och lägg på tomaterna. Ställ tillbaka plåten i ugnen och rosta tills potatisen är genommjuk och har fått lite färg, 10–15 minuter.

Topping och tillbehör: Toppa potatis och ost med rödlök, spenat, citron och dill. Servera med bröd, pestokräm och ajvar.