Värna det lokala i tuffa tider! Stötta små producenter, beställ mat hos Mylla.

Världens godaste äppelkaka

Recept från Caroline Vass

Detta är verkligen världens godaste äppelkaka. Den är saftig, lite knäckig och försvinnande god. Vill du inte ha äpplen i av någon anledning, så funkar den fint utan också. Men goda smörstekta äpplen höjder denna kakan. 

Låt den svalna ordentligt innan du serverar den. Detta för att den är mjuk i sig själv och riskerar att fall isär annars. 

Du behöver:
75 gr mjukt smör
1 ägg
1 dl mjöl
1 dl créme fraiche
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
1 dl muskovadosocker

Fyllning:
2 äpplen
1 msk smör
3 msk farinsocker
1 tsk salt
1 kryddmått malen kardemumma

1 springform 20 cm eller 1 brödform 2 lit
1 st bakplåtspapper

Servering: 
Lätt vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här:

Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat.

  1. Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft. 
  2. Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt.
  3. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma ca 5 min. Lägg åt sidan. 
  4. Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan. 
  5. Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt. 
  6. Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget.
  7. Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finns i pannan, men inte för mycket för att då kan bli kakan för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten. 

Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exempelvis vispad grädde, eller vaniljglass.