Ugnsbakad sötpotatis med kikärtor och äppeltzatziki

Recept från Cecilia Vikbladh

Helt underbart god och kryddig röra att fylla de svenskodlade sötpotatisarna intygar Cecilia. Hittar du inte Ras El Hanout-kryddan i butiken kan du göra din egen av ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika - lite julsmaker redan nu alltså!

Sötpotatisen bakar man som vanlig potatis, precis som den är på ugnsgaller eller i form, fast under kortare tid. Tillagningstiden är beroende på potatisens storlek, känn efter med en sticka efter 25-30 min så får du en uppfattning. 

4 port
4 sötpotatisar (alt 2 stora halverade på längden)

Bön- eller kikärtsröra
2 msk olivolja 
1–2 msk Ras El Hanout (marockansk kryddblandning)
1/2 tsk spiskummin 
1/4 tsk kanel 
1/4 tsk paprika 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
1 rött äpple 
3 dl kokta svarta bönor eller kikärtor (avrunna)
2 tsk sirap eller honung
salt och peppar 
½ kruka koriander, hackade blad

Yoghurtsås med rivet äpple
3 dl tjock yoghurt 
1 äpple rivet, med skal
salt och peppar 

Till servering
äpple rivet
lite färsk koriander 

Gör så här

  1. Sötpotatis: Baka sötpotatisarna i mitten av ugnen i 225°. Känn efter med en sticka efter 25-30 min om den är klar eller behöver 5-10 min till.
  2. Yoghurtsås: Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen och ställ den kallt.
  3. Bönröra: Hetta upp olivoljan. Tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Stek lök och vitlök mjuka i oljan, men utan att ta färg. Tillsätt äppelbitarna.
  4. Blanda ner kikärtorna och låt dem fräsa med i ett par minuter.
  5. Rör ner sirap eller honung. Smaka av med salt och peppar
  6. Servering: Fyll sötpotatisar med bönröra och toppa med yoghurtsås. Servera gärna med lammkorv alternativt yoghurtbollar (veg) eller SmartVurst (vegansk) 

Ras el hanout
Alla kryddblandningar har en kryddbas men kan naturligtvis varieras i det oändliga Detta är min bas till den goda kryddblandningen Ras el hanout.

ca 1 dl
2 tsk malen torkad ingefära
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen muskot
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen paprika
1 tsk malen kanel 

Blanda alla kryddorna och förvara i en burk