Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Ugnsbakad rotselleri

Recept från Susanna Bill, ur boken Vegoflex, (Kakao Förlag, 2019) Foto: David Back

Den här rätten är jättegod på egna ben och dessutom bekväm eftersom nästan hela tillagningen sker i ugnen. Vill du ha något ytterligare så passar tunt skuren och stekt kyckling eller quorn bra till. 

4 portioner
1 rotselleri
3 stora schalottenlökar
250 g ädelost (eller 2 paket fetaost) 
rapsolja
salt
2 krm svartpeppar
2 dl torkade belugalinser
picklade senapsfrön
rostade pumpafrön 
1 litet knippe persilja 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba rotsellerin noggrant. Den behöver inte skalas. Skär rotsellerin i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och salta lite.
  2. Finhacka schalottenlöken och blanda den med smulad ost, lite rapsolja och svartpeppar.
  3. Baka rotsellerin i 30 minuter. Vänd klyftorna, strö på ost och lökblandningen och baka ytterligare 30 minuter, tills rotsellerin är mjuk.
  4. Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet.
  5. Ta ut formen ur ugnen. Toppa med belugalinser, picklade senaps- frön, rostade pumpafrön och persilja. Servera gärna en sallad till, exempelvis en morotssallad. 

Susanna tipsar:
Ät mer rotselleri – du får i dig kalium, som behövs för att reglera blodtrycket. Kalium och minskar också risken för benskörhet. Dessutom innehåller selleri och K-vitamin som bl a behövs i blodets koaguleringsprocesser.


Mylla meddelar: 

Till den här rätten kan du använda köttfärsen i kassen för att göra biffar som tillbehör om du vill. Eller så kokar du din favoritköttfärsås och äter en annan dag. 

Som vegetariskt alternativ finns gråärtor. Koka dem mjuka 30 min i en kastrull. Häll av vattnet, stek sedan gyllene en liten stund i lite smör eller olja.

Recept från Susanna Bill