Tomater, fänkål, svartvitlök, högrev

Recept från Frida Nilsson, MJ'S

När högrevet får tillagas på låg temperatur blir det jämnt och fint rosa i färgen. Det är viktigt för smakupplevelsen att du skär köttet mot fibrerna och i ganska tunna skivor.

Recept som pdf

4 portioner

Högrev & rödlök
500 g högrev, hel bit
2 rosmarinkvistar
¾ dl grovsalt
2 rödlökar, skalade
svartpeppar från kvarn
olivolja och äppelcidervinäger

Sojavitlökskräm
2 king solo-vitlökar
1 tsk ljus soja
2-3 msk vatten
3 droppar sesamolja

Bakade tomater
12 tomater (eller motsvarande 250 g)
1 kvist rosmarin
1 tsk olivolja
1 nypa flingsalt
1 klyfta vitlök
svartpeppar från pepparkvarn
1 tsk vitvinsvinäger

Fänkålscrudité
1-2 fänkål, ca 500 g
30 g solrosskott
1 tsk olivolja
1 tsk citronsaft
flingsalt

Gör så här

  1. Högrev & rödlök: Krydda högrevet runt om med salt, peppar och rosmarin. Lägg det i en ugnsform.
  2. Dela rödlöken i grova båtar och lägg i ugnsform med högrevet. Ringla på lite olivolja och ett par stänk äppelcidervinäger.
  3. Sätt ugnen på 150°. Baka köttet till 60° innertemperatur. Ta ut och sila av köttspadet direkt och ställ åt sidan. Låt köttet vila i 20 minuter. 
  4. Sojavitlökskräm: Rosta de hela vitlökarna med skalet på (de kan ligga på gallret bredvid köttet i ugnen) i ca 40 min, tills de är gyllene och helt mjuka. Ta ut ur skalet och mixa med övriga ingredienser till en slät kräm.
  5. Bakade tomater: Dela tomaterna mitt itu. Lägg dem i en ugnsform, dressa med olivoljan, plocka över rosmarinen, krossa vitlöken och lägg i formen. Avsluta med salt, peppar och vinäger. Baka i ugn på 150° i ca 60 minuter.
  6. Fänkålscrudité: Skiva fänkålen på mandolin tunt på längden. Lägg den i isvatten i kylen i minst 20 min så den blir krispig. Precis innan servering, häll av vattnet och blanda (marinera upp) kålen med olivolja, citron och salt.
  7. Servering: Skär högrevet i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg upp 2 skivor per person. Skeda en klick med svartvitlökskräm bredvid köttet, garnera med de bakade tomaterna, löken och  cruditén. Skeda över stekjuice

Plantbasera!
Byt ut högreven mot lupinbiffar med smak av citron och rosmarin!