Svampbiffar med hasselbackade rotfrukter, pressgurka och gräddsås

Recept från Julia Tuvesson, från boken "Käka Grönt!" (Norstedts)

I’m bringing hassel back! Det här är husmanskost när den är som bäst. Visst går det att få fram djupa, umamirika smaker även utan kött. En tesked tomatpuré, senap och japansk soja ger en fantastiskt god gräddsås som inte kräver köttbuljong. För att ge rätten bra variation på konsistens låter jag hasselbacka även morot och palsternacka. Supergott!

Recept som pdf

Svampbiffar
250 g svamp, t ex champinjoner och/eller kantareller
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk torkad timjan
1–2 tsk ljus japansk soja
2 dl rostade solroskärnor och/eller hasselnötter
3 dl riven lagrad cheddar
2 ekologiska ägg
2 tsk grovkornig skånsk senap
ca 1 dl ströbröd
smör, till stekning
salt och svartpeppar

Hasselbackade rotfrukter
ca 1 kg blandade rotfrukter
ca 50 g smör
ca 2 msk ströbröd

Gräddsås
2 1/2 dl havregrädde
1 tsk grovkornig skånsk senap
1 tsk svartvinbärsgelé eller lingonsylt
2–3 tsk ljus japansk soja
2 tsk torkad timjan
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk tomatpuré
salt och svartpeppar

Tillbehör
pressgurka
lingonsylt
70 g bladgrönt 

Gör så här

  1. Svampbiffar: Rensa svampen och hacka den i mindre bitar. Stek i torr stekpanna tillsammans med lök och vitlök tills vätskan från svampen släppt och löken mjuknat. Ha i smör, timjan och soja och stek i ytterligare cirka 5 minuter. Lägg över i en skål. Mixa solroskärnorna fint. Blanda de mixade solroskärnorna med den stekta svampen. Tillsätt övriga ingredienser och rör runt. Ha i lite ströbröd i taget tills du har en formbar massa. Ställ kallt i cirka 15 minuter. Forma till jämna biffar med lätt fuktiga händer. Stek i rikligt med smör på båda sidor tills biffarna fått en gyllene yta. 
  2. Gräddsås: Låt samtliga ingredienser koka upp i en kastrull. Sma­ka av med salt, peppar och soja tills du har en balans du gillar. 
  3. Hasselbackade rotfrukter: Hasselbacka rotfrukterna genom att skära tunna skåror i dem, utan att skära rakt igenom. Försök att välja jämnstora, och gärna små, rotfrukter så att de blir klara samtidigt. Lägg på en klädd plåt, hyvla på smör och strö på ströbröd. Placera i mitten av ugnen och låt rosta på 200° varmluft tills rotfrukterna har mjuknat och fått fin färg, i 20–30 minuter beroende på hur stora rotfrukter du har använt dig av.
  4. Servering: Servera svampbiffarna med de hasselbackade rotfrukterna, gräddsåsen samt pressgurka, lingonsylt och bladgrönt.

TIPS: Du kan variera receptet genom att forma biffarna till bollar och äta dem som köttbullar med lingon, kokt potatis och gräddsås.

 

Mylla-kocken tipsar: Veganifiera!
Har du testat att göra chiaägg som ersättning till ägg i maträtter? Superenkelt. För varje ägg som ska ersättas, blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt stå 20-30 min tills det svällt till en geléaktig kräm. (Och vet du, 3 msk kikärtsspad per ägg fungerar det med!)

Så enkelt gör du din egen pressgurka

Skär 1 gurka i tunna skivor. Lägg skivorna i en djup tallrik och blanda i 1 msk salt. Lägg på en tallrik och ställ en tyngd på den, t ex en mortel eller annat tungt föremål. Låt stå 30 min. Blanda 2 msk ättika (24%), 2 msk strösocker och 1 dl vatten tills sockret är löst. Pressa ur vätskan ur gurkan så mycket det går. Häll lagen över gurkan. Strö ev över lite hackad persilja eller timjan. Torkade örter går också bra!