Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Stekt kycklingbröst med vitt rotmos och basilikasås

Recept från Christian Liljeblad

Det här är en enkel och god vardagsrätt, men med mycket smak. Rotsakerna ger en fyllighet till moset, kycklingen från Ebbatorps fågel har i sig mycket smak och tillsammans med en härlig basilikasås har du en härlig middag framför dig. 

4 port
600-800 g kycklingfilé från Ebbatorps fågel
1 msk smör
1 msk olja
Salt och nymalen svartpeppar

 

Mos
200 g palsternacka
200 g rotsellleri
200 g potatis
Ca 1 liter grönsaksbuljong
2 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar

Sås
1 st schalottenlök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
½ kruka basilika
1 msk vitvinsvinäger
1 dl grädde
1 dl mjölk
Grönsaksbuljong från moskoket (se instruktioner nedan)
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

 

  1. Kyckling: Salta kycklingen och sätt ugnen på 100°C
  2. Bryn kycklingen i en stekpanna på hög värme i smör och olja. Lyft över kycklingen i en form eller på en plåt.
  3. Baka färdigt kycklingbrösten i ugnen till en innertemperatur av 63°C, låt vila 10-15 minuter innan du skivar upp för servering.
  4. Mos: Skala rotfrukterna, koka dem mjuka i grönsaksbuljongen.
  5. Sila av buljongen och spara den för att ha i såsen.
  6. Mosa rotfrukterna, blanda i smöret och krydda efter smak (spä eventuellt moset med lite av den avsilade buljongen).
  7. Sås: Hacka schalottenlöken fint.
  8. Stek löken i smöret i en kastrull, vispa i mjölet.
  9. Tillsätt buljong, lite i taget till du har tjock såskonsistens på vätskan.
  10. Låt sjuda 10 minuter, tillsätt vinägern, mjölken och grädden och sjud 10 minuter till.
  11. Mixa såsen med basilikan i en matberedare eller mixer, salta och peppra.
  12. Servera gärna med en liten örtsallad du vänder upp med vinäger, salt och olja.