Leverans på torsdagar. Beställ senast söndag!

Snabb äppelpaj med kolasås

Recept från Caroline Vass

När man har så goda äpplen som vi hade från Mylla, så måste de avnjutas på rätt sätt. Inbakade i en kaka. Detta är en kaka som inte behöver mycket förberedelse och medan middagen står och puttrar på spisen kan du snabbt sno ihop den och ha en efterrätt redo. Antingen gör du egen kolasås eller så tar en färdig sås, som exempelvis dulche de leche. 

Du behöver:
2-3 äpplen
60 gr mjukt smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
1 msk muskovadosocker
1 tsk flingsalt
1-1,5 tsk kanel

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap 
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200C/varmluft
  2. Börja med att göra kolasåsen och blanda allting i en kastrull. Låt koka upp och låt sedan puttra i ca 5-10 min.
  3. Skölj och skiva äpplena i grova skivor och lägg i en smord form ca 25 cm. Blanda äpplena med kanel, salt, och muskovadosocker. Häll över kolasåsen. 
  4. Nyp ihop smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker till en smulig deg. Är den för torr kan du tillsätta kallt vatten. Gör det 1 msk i taget. Upplever du att degen är för smörig tillsätt lite mjöl tills det blir smuligt men inte torrt. 
  5. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min, eller tills den är gyllenbrun. 
  6. Servera med vispad grädde eller rårörd vaniljsås.