Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Skön grön nässelsoppa med pocherat ägg och vispad citron-créme fraiche

Recept frånLouise Bondebjer, ur boken Svenska Klassiker, (Kakao Förlag, 2020) Foto: Tine Guth Linse

För mig är nässlor ett av de allra tydligaste vårtecknen. Gröna skott tittar upp lite var­ stans och en vacker nässelsoppa är len och välgörande, just här med pocherat ägg och smaksatt crème fraîche. Soppan kan serveras i små koppar som aptitretare före maten eller som en något större förrätt med lite frön och gröna blad. Nässelbladen kan förvällas och frysas in och soppan kan då tillredas även när nässelsäsongen är över.

4 port

Nässelsoppa
125 g späda, nyplockade nässlor
1 l vatten
2 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
4 msk koncentrerad grönsaks
fond eller 2 buljongtärningar
salt och peppar

Pocherat ägg
4 ägg (1 per person)
4 msk ättika
1 tsk salt

Citronkräm
1 1⁄2 dl crème fraîche
1⁄2 citron, saft och skal (kan
uteslutas)
salt och peppar

Dekoration
Blodoxalis

Gör så här

  1. NässelsoppaPlocka bort de grova stjälkarna från nässlorna, var försiktig då stjälkarna sticks. Tvätta bladen rena under rinnande vatten i ett durkslag.
  2. Koka upp vatten och förväll nässlorna i ca 2-3 min. Sila av nässlorna och spara kokvattnet i en skål. Skölj nässlorna i riktigt kallt vatten.
  3. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  4. Fräs finhackad lök och finhackad vitlök i smör i en kastrull.
  5. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis. Småkoka i ca 15 min tills potatisen mjuknat.
  6. Lägg i nässelbladen och låt allt få ett uppkok. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
  7. Pocherat ägg (gör 1 ägg i taget): Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Blanda i 1 msk ättika/ägg och salt.
  8. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en sked. Lägg försiktigt i ägget och låt det ligga. Sjud i ca 3 min.
  9. Ta upp ägget med hålslev. Gulan skall vara krämig.
  10. Gör samma procedur med resten av äggen.
  11. CitronkrämBlanda crème fraîche och citronsaft/skal i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  12. ServeringHetta upp soppan och häll i skålar/tallrikar, lägg i 1 pocherat ägg i var soppskål och skär ett snitt. Skeda upp en klick citronkräm, dekorera med blodoxalis och nymalen svartpeppar.