Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Sensommarsallad med rostade rotfrukter och persiljedressing

Recept från Louise Bondebjer, ur boken Svenska Klassiker, (Kakao Förlag, 2020) Foto: Tine Guth Linse

En glad sensommarsallad med en mix av diverse grönsaker som lämpar sig extra bra vid den här tiden på året. Salladen rundas av fint tack vare den gröna persiljedressingen. En sallad som funkar lika bra som lättare huvudrätt som tillbehör till kött, fisk eller fågel.

3 port
400 g rotselleri
3 palsternackor, ca 250 g
4 svartrötter
2 äpplen
2 hela vitlökar
ca 1⁄2 dl olivolja
flingsalt
150 g gula vaxbönor
30 g röda mangoldskott
1⁄2–1 dl hasselnötter, rostade

Persiljedressing
50 g kruspersilja
1⁄2 dl vit balsamvinäger
1 1⁄2 dl olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. Skala rotfrukterna, skär i grövre bitar och lägg i en ugnsfast form.
  2. Dela äpplena i större klyftor och vitlökarna på mitten och fördela bland rotfrukterna. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
  3. Förväll vaxbönorna i några minuter i lättsaltat kokande vatten så att de blir ”al dente”. Häll av vattnet och låt svalna.
  4. Grädda rotfrukterna i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills de fått fin färg och känns genombakade, rör gärna om under tiden.
  5. Persiljedressing: Lägg ner grovhackad persilja och balsamvinäger i en matberedare, droppa i olivoljan medan du mixar och smaka av med honung, salt och peppar.
  6. Vid servering: Vänd ner de förvällda vaxbönorna och de röda mangoldskotten bland övriga grönsaker.
  7. Lägg upp salladen på ett fint fat, ringla över persiljedressingen och strö över grovhackade rostade hasselnötter.
  8. Servera salladen medan den fortfarande är ljummen.