Värna det lokala i tuffa tider! Stötta små producenter, beställ mat hos Mylla.

Rostade tuppovanlår med nudelsallad och korianderdressing

Recept från Christian Liljeblad

Det saftiga och smakrika ovanlåret från tupp används här till en härlig sallad med asiatiska smaker. 

4 port
4st tuppovanlår
Salt

Dressing
0,5 dl strösocker
0,5 dl färskpressad limejuice
0,5 dl fisksås (kan bytas mot japansk soja för vegetarianen)
1 st citrongräs
1 st röd chili
1/2 kruka koriander
5 cm ingefära

Sallad
200 g risnudlar
3-4 st morötter i olika färger
1 st rödlök
½ kruka koriander
En påse microgreens
En näve salta jordnötter

Gör så här

  1. Tupp: Sätt ugnen på 230°C.
  2. Salta tupplåren, placera med skinnet uppåt på ett ugnsgaller. Ställ en ugnsform eller plåt under som fettet kan droppa på.
  3. Rosta tills de har ett härligt gyllene krispigt skinn och håller 70-75°C i innertemperatur.
  4. Dressing: Skala ingefäran, skär ned i mindre bitar.
  5. Skala av det yttersta skiktet av citrongräset (spara det till en buljong t ex).
  6. Pressa limen.
  7. Skiva chilin.
  8. Mixa alla ingredienserna till dressingen i en mixer eller matberedare.
  9. Sallad: Koka nudlarna enligt paketet, häll av vattnet, låt de vara ljumna.
  10. Skala och strimla morötterna fint s.k. ”Julienne”.
  11. Skala och skiva rödlöken tunt.
  12. Grovhacka koriandern.
  13. Grovhacka jordnötterna.
  14. Blanda nudlar, grönsaker, nötter och dressing i en bunke, låt marinera någon minut innan du serverar.
  15. Toppa salladen med den rostade krispiga tuppen.