Rostad vitkål med brynt hasselnötssmör, belugalinser, getyoghurt och grönkålssallad

Recept från Julia Tuvesson, från boken "Käka Grönt!" (Norstedts)

Vitkål är utan tvekan en av de absolut mest underskattade råvarorna vi har. Vitkål är billigt, gott och lätt att variera. Min favorit är att baka den i stora klyftor som får brännas lite lätt – för att sedan servera den med brynt nötsmör, grönkålsallad och len yoghurt. Den perfekta bjudrätten, om du frågar mig.

Recept som pdf

Rostad vitkål
ca 800 g vitkål
2 msk rapsolja
salt

Brynt hasselnötssmör
125–150 g smör
1 dl rostade hasselnötter, grovhackade

Grönkålssallad
150 g grönkål, riven i mindre bitar
ca 2 msk olivolja
1/2 citron, saft 
salt

Servering
1 citron, i klyftor
1 knippe färsk dill, plockad
2 dl kokta belugalinser (eller gröna delikatesslinser som du fått i kassen)
2 dl getyoghurt, eller annan fet yoghurt

Gör så här

  1. Rostad vitkål: Dela vitkålen i grova klyftor. Lägg på en plåt, ringla över olja, salta och låt rosta i ugnen på 200° varm­ luft i 35–45 minuter, tills kålen har fått rikligt med färg, gärna blivit lite bränd, och är mjuk på insidan.
  2. Brynt hasselnötssmör: Bryn smöret i en kastrull. Lägg i has­selnötterna och ställ åt sidan.
  3. Grönkålssallad: Massera grönkålen mjuk i salt, olivolja och citronsaft.
  4. Servering: Lägg grönkålssalladen ovanpå den rostade vitkålen. Toppa med citronklyftor, dill och belugalinser. Servera med yoghurt vid sidan, samt det brynta smöret.

Tips: Du kan lätt variera receptet genom att byta ut hassel­nötterna i det brynta smöret och istället smaksätta med till exempel harissa, valnötter eller salvia.

 

Mylla-kocken tipsar!
Till dig som valt köttkassen: Vill du göra denna rätt med kött så bryn nötfärsen i smör i en stekpanna. Smaksätt med rivet skal av citron, ett stänk citronsaft samt hackad dill, salt och peppar. Servera färsen till vitkålen och salladen tillsammans med getyoghurt.