Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Rostad vintersallad med brysselkål & röd spetskål samt apelsindressing

Recept från Louise Bondebjer

Jag har nu tagit fram en härligt god vintersallad tillsammans med Mylla baserad på röd spetskål, brysselkål och kikärtor som skall ätas rykande varm. Nu när kålen är som allra godast försöker jag passa på att äta kål flera gånger i veckan, inte så svårt tack vare variationen av kålsorter som finns & många av dem är goda såväl råa som tillagade. Denna matiga vintersallad med kål x 2 samt kikärtor serveras med en frisk och fräsch apelsindressing. En perfekt varm rätt att bjuda på då det är dax att ställa fram det juliga buffébordet.

3-4 portioner eller för 8 personer på buffé
500 gram brysselkål
4-5 msk smör, smält
flingsalt
2 msk honung
4 msk pumpakärnor
4 dl kikärtor, kokta
300 gram strimlad röd spetskål
3 msk olivolja

Apelsindressing
1 stor apelsin, saft och finrivet skal
4 msk olivolja
1 tsk honung

Topping
rostade pumpakärnor
flingsalt
parmesan
färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj brysselkålen och skär bort det yttersta av ändarna och dela dem på mitten.
  3. Lägg i en ugnsfast form, sväng om dem i smöret och toppa med flingsalt, honung och pumpakärnor.
  4. Baka i ugn ca 20 minuter, tillsätt sedan kikärtorna i formen och blanda om. Tillsätt eventuellt en smörklick så att det blir ännu saftigare.
  5. Efter ca 10 minuter strimla den röda spetskålen och lägg i en skål, massera in 3 msk olivolja och vänd sedan ner på plåten i ugnen.
  6. Baka vidare i ca 25 minuter tills att det blir lite gyllene och färg på kålen.
  7. Ta ut från ugnen smaka av med peppar och salt. Lägg ljummen i en serveringsskål.
  8. Blanda ihop apelsinsaft/skal, olivolja och honung och ringla över vintersalladen.
  9. Toppa med färsk timjan, rostade pumpakärnor och parmesan.