Rostad morot & majrova med viltkorv (eller SmartVurst)

Recept från Frida Nilsson, MJ'S

Helbakad morot och majrova smaksatta med apelsin utgör basen i den här vackra rätten. Kronan på verket sätter du med riven grönmögelost, pistagenötter. Servera med ditt val av protein - viltkorv från Borgeby eller SmartVurst från Snapphane chark.

Recept som pdf

4 portioner

Syrad grädde
1 msk ättika 24%
1½ dl grädde
2 dl morotsjuice
salt

Rostad morot & majrova
8 morötter
8 små majrovor
1 apelsin, skal (zest) och saft
3 msk olivolja
1 tsk salt
50 g smör

Viltkorv från Borgeby
4 viltkorvar
2 msk neutral olja
1 msk smör

Garnityr
1 dl pistagenötter, grov hackade
150 g blå kornblomst (grönmögelost), fryst
100 blad & micro mix och kruksallat

Gör så här:

  1. Syrad grädde: Rör samman grädde och ättika – låt stå i rumstemperatur för att tjockna (tar ca 2h). Reducera morotsjuicen till 1/4 del återstår i kastrullen, låt svalna. Rör i morotsjuice i ättiksgrädden. Smaka upp med salt och ev mer ättika.
  2. Rostad morot & majrova: Putsa morötterna och majrovorna. Gnid in dem med olivolja, salt, apelsinsaft och zest (finrivet apelsinskal) på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugn på 230°. De ska nästan bli lite brända och var helt mjuka i mitten. Det tar ca 1 timme i ugnen beroende på storleken på grönsakerna. När det är 10 min kvar, klicka smöret över grönsakerna och låt det steka med sista stunden.
  3. Viltkorv från Borgeby: Stek korven i stekpanna på medelhög värme i olja och smör.
  4. Servering: Klicka en matsked syrad grädde på tallriken. Fördela salladsblad, pistagenötter, morötter och majrovor bredvid grädden på tallriken. Riv den frysta osten direkt över grädden.