Rosmarin- och citrondoftande kyckling med blomkålsmos och rostade tomater

Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka

En helstekt kyckling passar utmärkt som både söndagsmiddag och fredagsmys nu när höstmörkret börjar sänka sig. Som vegetariskt och veganskt alternativ föreslår vi friterad tempeh med samma kryddning.

Recept som pdf

4 port

Kycklingen
1-2 msk rosmarin, torkad går bra
1 citron
2-3 msk olivolja
1 msk salt

Moset
500 g mjölig potatis 
500 g blomkål
1 tsk salt
1 msk smör eller olja
1-2 dl mjölk (valfri sort)
1/2 riven vitlök solo eller 2-3 klyftor
1 dl riven smakrik ost, t ex parmesan eller lagrad prästost, eller växtbaserat alternativ

Gör så här

  1. Kycklingen: Börja med att sätta på ugnen på 200°.
  2. Ta en lagom stor form så att kycklingen får plats tillsammans med tomathalvorna som ska i mot slutet. Lägg ett bakplåtspapper i formen, så slipper du tråkig disk sen. Pressa först citronen över kycklingen. Strö över flingsalt och rosmarin. Häll på oljan och massera in ingredienserna i kycklingen så att smakerna finns överallt. Sätt in i ugnen och sätt timern på 1 1/2 timme.
  3. Moset: Skala potatisen och skär i små bitar. Ansa, skölj och dela även blomkålen i mindre bitar. Häll på vatten så det nästan täcker, salta. Sätt det på plattan när kycklingen varit inne i 1 timme. Koka tills både potatisen och blomkålen är mjuk, ca 20 min.
  4. Samtidigt nu, halvera tomaterna och lägg in dem bredvid kycklingen den sista stektiden.
  5. Häll av vattnet från kastrullen och lägg i smöret. Vispa ihop allt med elvispen. Tillsätt mjölken. Börja med 1 dl och ta sen i mer om du vill ha lösare mos. Vänd ner riven vitlök och ost. Smaka om du vill ha mer salt och ev lite malen svartpeppar. När moset är klart sätt på ett lock så håller det värmen medan du fixar färdigt kycklingen.
  6. Låt kycklingen vila några minuter utanför ugnen. Lägg den på ett skärbräde och dela den i lagom portionsbitar. Bröstet kan du skära i tunna skivor och låret kan du dela så du får en klubba och överlår. 
  7. Servera med mos och de bakade tomaterna. Tag gärna lite av den goda skyn som bildats i formen och häll över kycklingen.

Vegofiera!

Skär tempen i 4 portionsbitar. Stek dem i 1 dl neutral olja. Strö över rosmarin och flingsalt. Pressa över citronsaft och riv över citronskal. Halvera och rosta tomaterna i ugnen i 200° 15-20 min. Tillaga moset enligt anvisningen ovan. Servera tempehn med moset och tomaterna.