Öppet hela sommaren! Beställ senast söndag för leverans torsdag.

Rödstrimma med rödvinssås

Recept från Gårdsfisk

Här här vi en smakrik rätt som passar fint till helgmiddagen. Och ja, rödvinssås fungerar faktiskt riktigt fint till vit fisk! De mustiga smakerna i såsen gifter sig fint tillsammans med rödstrimmafilén och den stekta svampen. Att smaksätta potatismoset med palsternacka lyfter smakerna ytterligare. Sådär, häll upp ett glas rödvin och njut av kvällen!

4 portioner

4 Filéer från rödstrimma med skinnsidan
salt och peppar
200 g champinjoner (alt. kantareller)
1-2 kvistar rosmarin
Smör

Potatis och palsternacksmos
900 g potatis
2 stora palsternackor
3 1/2 dl mjölk
50 g smör
salt
vitpeppar

Rödvinssås
2 bananschalottenlökar
1 liten morot
1 kvist rosmarin
1 lagerblad
3 dl rödvin
1,5 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vatten
nypa socker
svartpeppar

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlökarna och moroten. Fräs löken och moroten utan att få färg i en stekpanna. Tillsätt rosmarinen, lagerbladet, vinet och svartpepparn
  2. Blanda samman 3 dl vatten med 1,5 msk kalvfond och tillsätt i såsen när den reducerat och blivit något tjockare. Låt såsen koka ihop ytterligare och smaka av med en liten nypa socker för att få rätt balans på syran i såsen.
  3. Skala och koka potatis och palsternacka i en kastrull med vatten.
  4. När potatisen och palsternackan är mjuk häll av vattnet och pressa dom i en potatispress.
  5. Värm mjölken något i en kastrull. Tillsätt den ljumma mjölken och smöret och blanda runt. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Salta och peppra fiskfiléerna och stek i rikligt med smör med skinnsidan neråt först tills den fått fin gyllenbrun färg. Vänd sedan fisken och låt den steka någon minut på andra sidan tills fisken är genomstekt.
  7. Repa rosmarinen och stek champinjonerna och rosmarinen i smör. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera potatis- och palsternackspurén tillsammans med fisken, rödvinsåsen och champinjonerna