Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Rödkålssallad med marinerad tofu

Recept från Susanna Bill

Låt dig inte skrämmas av att receptet är långt. Resultatet är färgrikt, smakrikt och en fest i munnen! Och har du en vegan på besök funkar receptet perfekt – byt bara ut yoghurtsåsen mot en växtbaserad sås.

4 portioner

Tofuspett
1 röd paprika
1 gul paprika
1 aubergine
2 gula eller röda lökar
2 paket naturell tofu
ca 500 g rapsolja att steka i
spett att trä upp allt på

Marinad till tofu
skal och saft från 1⁄2 citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
1 msk tahini
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk sambal oelek
1⁄2 dl rapsolja

Grönsakskryddning
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödvinsvinäger
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Salladen
1⁄4 rödkålshuvud
10 aprikoser
1 stor apelsin
1 rödlök
1 1⁄2 dl grovhackad mandel
sesamfrön att dekorera med

Dressing
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt och ev. ytterligare lite
1 tsk sambal oelek och ev. lite till
2 msk sesamolja
1⁄2 dl rapsolja, gärna kallpressad
resterna av apelsinen (lite saft och ev. en nypa apelsinzest)
ca 5 cm färsk ingefära

Yoghurtsås
1 kruka mynta
1 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 msk citronsaft
salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop marinaden till tofun, grönsakskryddningen och dressingen (utom den färska ingefäran) i tre separata skålar.
  2. Hacka myntan och rör ihop yoghurtsåsen.
  3. Sallad: Gör salladen, den blir bara godare om den får stå till sig lite. Skär rödkålen tunt och hacka aprikoserna. Skär av skalet på apelsinen och skär ut filéer av klyftorna. Vrid saften ur det som blir över ner i salladsdressingen. Dra av lite skal med ett zestjärn om du vill och ha i det också i dres- singen. Skala löken och skiva den tunt.
  4. Blanda alla salladsingredienser och häll över dressingen. Späd med lite mer olja om salladen ser torr ut. Riv ingefäran och pressa över saften över salladen. Blanda igen och låt den stå och gotta till sig.
  5. Tofuspetten: Skär grönsakerna i grova bitar. Skala och klyfta löken. Lägg i en bunke. Häll över grönsakskrydd- ningen och blanda. Bred ut grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen tills de har fått ordentligt med färg, det brukar ta 20–25 minuter. Rör om lite då och då.
  6. Skär tofun i stora bitar och stek dem i rapsolja. Se till att tofun blir ordentligt brynt runt om. Lägg ner den varma tofun i marinaden och låt den ligga där och svalna lite.
  7. Trä upp grönsakerna och tofun på spett och servera med sallad och yoghurtsås.