Beställ senast söndag för leverans på torsdag!

Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh

Recept från Jord

Krämig, risottoliknande rätt med quinoa, ugnsbakade polkabetor, saltrostade mandlar & örtmarinerad tempeh. Om du inte vill äta helt vegetariskt - stek kyckling istället för tempeh. Örtmarinaden fungerar finfint till båda.

Recept som pdf

4 portioner 

Örtmarinerad tempeh (eller kycklingfilé)
400 gram tempeh
1 dl olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
citronskal från 1 citron
1 dl blandade hackade färska örter, t ex rosmarin, persilja och basilika
1 nypa flingsalt

Ugnsbakade polkabetor
500 g polkabetor
1 msk olivolja

Quinoa-otto
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2½ dl havregrädde eller annan valfri grädde
1 dl mandlar och flingsalt till topping

 

Gör så här:

  1. Börja med tempeh: Skär tempehn i skivor. Blanda olivolja, vitlök, citronskal och örter. Klappa försiktigt in marinaden i tempeh-skivorna. Låt marinera minst en halvtimme.

  2. Ugnsbakade polkabetor: Skala och skär betorna i båtar. Massera in i olivolja, salt & peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka på 200° i 20-25 minuter.

  3. Quinoa-otto: Finhacka lök och vitlök. Stek i matfett tills det är blankt och smidigt. Skölj quinoan noga i kallt vatten. Koka upp vatten, buljongtärning  och quinoa. Låt koka i ca 10 minuter, tills vattnet har kokat bort. Häll sedan i matgrädde och den stekta löken. Låt koka ihop till en krämig smet. Tillsätt till sist rödbetorna som du har förbakat, spara några till topping. Rosta mandlarna gyllene i stekpanna tillsammans med flingsalt.

  4. Stek eller grilla tempehn i en medelvarm stekpanna tills den är gyllene och lite krispig. Häll på resterande marinad mot slutet för extra krydda.

  5. Servera tempeh och quinoa-otton med hackade mandlar och lite
    rosmarin på toppen. Salta, peppra och ringla gärna på lite olivolja.

 

Kycklingvarianten!

Marinera och tillaga kycklingfilén på samma sätt som tempeh. Men - som alltid med kyckling - var noga med att den ska vara helt genomstekt när den serveras. Godast och saftigast blir den om du först steker den gyllene runtom, sedan låter den bli färdig i 150° i ugnen. 

Toppa gärna din quinoa-otto med riven prästost eller parmesan om du har hemma!