Pumpapasta med svamp och delikatesslinser

Recept från Marcus Ryberg

Riktigt god pastarätt som funkar lika bra till helgen som till vardagsmiddag. “Gott smör” ska du steka portobellosvampen i tycker Marcus. Föredrar du veganskt så välj din favoritolja som passar till stekning.

Recept som pdf

4 port

1 hokkaidopumpa
150 g gröna delikatesslinser (ca 2 dl okokta)
400 g färsk pasta eller 500 g torkad

Sås
1 gul lök
2 klyftor vitlök
300 g kastanjechampinjoner
smör eller olja
2 dl vispgrädde
1-2 nypor timjan, färsk eller torkad

Topping
1-2 portobellohattar
ett stänk balsamvinäger
lite timjan 

Gör så här

  1. Halvera pumpan och rosta den i ugnen på 180° tills den är mjuk, ca 40 min. Gröp ur kärnhuset och pilla ut köttet ur skalet med en sked. Låt pumpan svalna av och dela därefter köttet i mindre bitar. Låt stå åt sidan till senare. 
  2. Koka linserna mjuka i 6 dl vatten och 1 tsk salt ca 17 min. Låt rinna av.
  3. Hacka lök, vitlök och kastanjechampinjoner. Fräs på det i en stekpanna i smör. Tillsätt vispgrädde och några timjankvistar. Låt koka ihop en liten stund till en sås. Lägg ner pumpabitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Ta upp timjankvistarna.
  4. Skiva upp portabellon. Stek i gott smör tills gyllenbruna salta och stänk på några droppar med balsamvinäger.
  5. Koka pastan och låt rinna av i durkslag.
  6. Sväng ihop pastan och linserna med svamp- och pumpasåsen i pastakastrullen eller i en fin traktörpanna. Lägg den stekta portabellon på toppen och strö över lite timjanblad.