Prästostbiffar med rostad potatissallad och kaprisdipp

Recept från Julia Tuvesson, från boken "Käka Grönt!" (Norstedts)

Det viktigaste, och kanske svåraste, när man lagar vegobiffar är att få till en bra konsistens. En lösning på detta problem är att använda sig av quinoa. Med quinoa som bas får du garanterat fasta och goda biffar. Släng in biffarna i ugnen tillsammans med potatis och toppa därefter med sallad, så har du en god och enkel middag som dessutom, som en extra bonus, kräver minimalt med disk.

Recept som pdf

4 portioner
40 minuter

12 BIFFAR

Prästostbiffar
4 dl kokt röd quinoa
3 ägg
3 dl riven lagrad prästost
1–1 1/2 dl ströbröd
salt och svartpeppar

Potatissallad
800 g fast potatis, i halvcenti­metertjocka skivor
1 stort knippe dill, finhackad 
2 dl kokta gröna linser
70 g gröna blad

Kaprisdipp
2 dl crème fraiche
2 msk kapris
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Prästostbiffar: Blanda quinoa med ägg och ost. Ha i lite ströbröd i taget tills du har en formbar smet. Salta och peppra. Ställ kallt i cirka 15 minuter. Forma med lätt fuktiga händer till 12 biffar och låt rosta på en plåt tillsammans med potatis på 200° varmluft tills biffarna och potatisen har fått en gyllene yta, 25-30 minuter.
  2. Kaprisdipp: Blanda samman ingredienserna till såsen. Låt stå kallt till servering.
  3. Servering: Toppa plåten med dill, gröna linser och blandade blad. Servera med kaprisdippen.

 

Mylla-kocken tipsar: Veganifiera!
Chiaägg: För varje ägg som ska ersättas, blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt stå 20-30 min tills det svällt till en geléaktig kräm. (Och vet du, 3 msk kikärtsspad per ägg fungerar det med!)