Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Potatis- och ramslökssoppa

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

Ramslöken passar utmärkt i en krämig potatissoppa. Här lät jag en palsternacka koka med också, det ger en extra smakdimension, men den kan naturligtvis uteslutas eller ersättas av någon annan god rotfrukt.

4 port
8 potatisar
1 stor palsternacka (eller 2 mindre)
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond eller 2 buljongtärningar
30 g ramslök, ca 40 blad
2 dl vispgrädde eller crème fraiche, valfri sort och fetthalt 
salt, peppar, socker

Servering
50 g brynt smör
grillat bröd, gärna hem- eller närbakat

Gör så här

  1. Skala och dela potatis och palsternacka i bitar. Koka dem mjuka i vatten med fond. Tillsätt ramslök och grädde och låt koka upp. Mixa och smaka av med salt, peppar och socker.

  2. Servering: Ringla över brynt smör, lite hackad ramslök och servera med ett riktigt gott bröd.