Beställ senast söndag för leverans på torsdag!

Plättar med kanelstekta äpplen

Recept från Susanna Bill, ur boken Vegoflex, (Kakao Förlag, 2019) Foto: David Back

Att smyga ner bönor i bakning känns nästan som en modern klassiker. Ett smart sätt att få i sig lite av de 500 g frukt och grönt vi behöver dagligen. Vill du laga helt växtbaserade plättar kan du byta ut äggen mot 1 dl av spadet i bönförpackningen. Smeten funkar även till pannkakor. 

4 portioner
1 förpackning vita bönor, ca 400 g
2 1⁄2 dl grovt rågmjöl
2 msk kokossocker
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
2 dl havremjölk (eller mjölk) 
1⁄2 dl rapsolja
2 ägg
2 dl vispbar sojagrädde (eller vanlig grädde)

Kanelstekta äppelklyftor
2 fasta äpplen, gärna svenska 
1 msk smör att steka i
1 msk kokossocker
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker 

Gör så här:

  1. Plättarna: Häll av spadet från bönorna och mixa dem släta med mixerstav.
  2. Blanda samtliga övriga ingredienser till en slät smet och vispa till sist ner bönkrämen. Låt smeten vila några minuter.
  3. Stek till små plättar i medelvarm stekpanna. Servera med kanelstekta äpplen, färska bär eller chiasylt.
  4. Kanelstekta äpplen: Skär äpplena i skivor. Du behöver inte skala dem.
  5. Hetta upp smöret och kokossockret i medelvarm panna och stek äpplena mjuka. Strö över kanel och vaniljsocker.
  6. Vispa grädden och servera. 

Susanna tipsar:
För vuxna och barn över tio år är det bra att äta ca 500 g frukt och grönt varje dag, vilket betyder ungefär tre frukter och två nävar grönt. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morötter, broccoli och vitkål. 

 

Recept från Susanna Bill