Värna det lokala i tuffa tider! Stötta små producenter, beställ mat hos Mylla.

Påskens överraskningstårta

Recept från Caroline Vass

Påsken är räddad! Den här tårtan är inte bara god, den kommer garanterat att överraska dina gäster. Stora som små. Jag har använt mig av lila och rosa toner för att jag som barn av 80-talet tycker att det är snyggt. Men du kan använda vilka färger du själv vill. Den är inte jättesvår att baka, men den tar lite tid. 

Den tar ca 2 timmar totalt att göra och räcker till 12 pers. Lättast är att använda sig av 6 st aluminiumformar (24 cm). 

Till tårtbotten
187 gr smör plus lite extra till formarna
350 ml mjölk eller havre mjölk
7 st ägg
6,5 dl vetemjöl
300 gr socker
Skal och saft från 2 citroner
3 tsk bakpulver
210 gr riven kokosnöt plus lite till aluminiumformarna
1,5 tsk vaniljpulver
rosa geléfärg (jag använde Wiltons) 
lila geléfärg 

Fyllning
400 gr färskost
150 gr smör
100 gr florsocker
2 tsk citronsaft
1 tsk citronskal
300 gr chokladägg

Frosting, runt kakan
300 g vit choklad
400 ml vispad grädde
rosa och lila geléfärg

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
  2. Smörj aluminiumformarna med smör och strö kokos en väldigt tunt lager med kokos i formarna. 
  3. Smält smör och tillsätt mjölken. Låt svalna.
  4. Vispa ägg med sockret tills det är tjockt, vitt och krämigt.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver, kokosflingor i en annan skål.
  6. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggblandningen.

Om du ska använda karamell färg, följ detta steg: Blanda färgerna för att få färgerna du vill ha i en liten vit skål, så att du ser nyanserna bättre. Tänk också på att karamellfärg kan göra att smeten blir mer rinnande. Så ta det försiktigt.

  1. Dela smeten upp smeten i 6 olika bunkar. Blanda i geléfärg. 
  2. Häll smeten i formarna och baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna efter att ha tagit dem ur ugnen.

Frosting

  1. Smält chokladen över vattenbad. Extra då viktigt då vit choklad bränns lättare. Blanda lite då och då. 
  2. Vispa grädden hårt och blanda det försiktigt med smält choklad.

Fyllning

  1. Blanda färskost, florsocker och smör tills det är slätt och fluffigt. 
  2. Tillsätt citronskal och citronsaft. 
  3. Blanda ihop frostingen med gelé eller karamell färg i fyra olika bunkar. 

Så här monterar du ihop tårtan:

  1. Börja med att sprida fyllningen på varje tårtbotten och gör ett runt hål i mitten av varje tårtbotten. (använd exempelvis en rund kakform) Gör detta på alla lager utom den översta. 
  2. Fyll hålet med chokladägg och lägg på den översta tårtbotten. 
  3. Ställ tårtan i kylskåpet i ca 10-15 minuter för att låta den stelna lite. 
  4. Frosta tårtan i ombré stil. Börja med det ljusa på toppen för att gradvis öka i färg. Lättast är att spritsa en rand av varje färg runt tårtan och “sudda” ut färgen med en degskrapa av plast.