Morotssoppa med riv

Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka

Här toppar vi Milos krämiga och goda morotssoppa med stekta sidfläsktärningar. Går du den helgröna vägen så stek slantar av SmartVurst och lägg överst i sopptallriken tillsammans med det goda “rivet”. Riv - det är kort och gott riven palsternacka och morot som rostats med olivolja till ett härligt strössel. En klassisk äggmacka är ju heller aldrig fel till en rykande varm soppa i oktober. 

Recept som pdf

4 port
drygt 1 kg morötter, gärna blandade färger
1 l vatten
1-2 tärningar god grönsaksbuljong
en nypa chiliflakes eller annan het krydda
2½ dl crème fraiche

Riv
1 morot
1 palsternacka
2 msk olivolja
en nypa flingsalt

Gör så här

  1. Soppan: Skala morötterna och dela dem i bitar. Lägg dem i en gryta och slå på vattnet. Det ska nätt och jämnt täcka morötterna. Lägg i buljong och chiliflakes. Låt koka tills morötterna är riktigt mjuka, ca 20 min. Mixa soppan slät. Tillsätt crème fraiche och mixa lite till.
  2. Riv: Skala morot och palsternacka. Riv dem grovt eller strimla dem fint. Bred ut på en långpanna med bakplåtspapper samtidigt som du kramar in lite olivolja och salt. Rosta i ugnen tills rivet har fått fin färg, ca 15-20 min i 200°. Rör runt ibland så det inte bränns vid.
  3. Servering: Toppa soppan med rivet, en klick crème fraîche och, om så önskas, ditt val av protein. 

Servera med ditt val av protein! 

  • Stek sidfläsk i tärningar tillsammans med rosmarin.
  • Ägg stekta till en omelett eller kokt skivat på en god smörgås.
  • SmartVurst, stekt i slantar som topping i soppan.