Krämig kantarellpasta med salsa verde

Recept från Louise Bondebjer, ur boken Naturens skafferi, (Kakao Förlag, 2018) Foto: Tine Guth Linse

“Vi äter pasta minst en gång i veckan hemma och det är alltid lika uppskattat. 
En krämig kantarellpasta hör hösten till!” Annan svamp går såklart bra att använda här, om du saknar tratt- eller gula kantareller nästa gång du lagar denna rätt.

Recept som pdf

4 port

500 g gula kantareller eller trattkantareller
3 msk smör eller olja
250 g tagliatelle mezzanelle eller annan valfri pasta
1 stor gul lök
2-3 dl vispgrädde
Salt, peppar

Salsa verde
75 g färsk bladpersilja
30 g sardeller i olja
1 dl kapris
1-2 vitlöksklyftor
2 dl god olivolja eller rapsolja med neutral smak
1 ½ tsk honung

Gör så här

  1. Kantarellpasta: Borsta kantarellerna rena. Lägg dem i en 
    upphettad stekpanna och stek dem tills vätskan försvinner. Tillsätt 2 msk smör och stek i 10 min tills kantarellerna fått fin färg. Lägg över dem i en skål

  2. Skala och hacka löken och fräs den i resten av smöret.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  4. Lägg tillbaka kantarellerna i stekpannan med löken och häll på grädden. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar

  5. Salsa verde: Hacka persiljan grovt och lägg den tillsammans med sardellerna, kaprisen och vitlöken i en matberedare. Mixa och häll i oljan lite i taget medan matberedaren går. Smaka av med honung.

  6. Vid servering: Häll av pastan och blanda den med 2/3 av 
    kantarellröran. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med resten av kantarellröran och salsa verde. Strö över flingsalt och grovmalen svartpeppar.

 

Servera med ditt val av protein

Helstekt kalkonfilé. Klappa in filén i salt, peppar och andra kryddor som du gillar. Stek filén gyllene runtom i smör i en stekpanna. Lägg i en ugnsform och låt bli färdig i 125 grader eller tills innertemperaturen når 70°. Servera i tunna skivor.

Helstekt halloumost, skuren i skivor vid servering

Gröna linspuckar, se recept här