Pigga upp februari med mat direkt från skånska bönder!

Klimatsmarta köttbullar i gräddsås med lingon

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

En mustig bas à la soffritto med lika delar rotselleri, morot och gul lök sätter extra smak och drygar dessutom ut de här goda och saftiga köttbullarna - och vips är de ännu mer klimatsmarta! Blandfärs från natursbetesdjuren på Tolånga 17 blev det denna gång men nöt eller annan färs går såklart lika bra.

Inför årets skidsemester bestämde jag mig för att ha veckans alla middagar färdiglagade och frysta med mig i packningen. Så skönt att slippa stå i ett fjällstugekök och laga mat med slöa knivar och repiga teflonpannor... Burksoppor och andra färdigköpta helfabricerade räddningsplankor i alla ära (ibland finns det fog för sådant), men inget går väl upp mot hemlagat av lokala skånska råvaror efter en dag i backen. Köttbullarna ligger i en supersmidig emaljerad form från Granit med tillhörande lock som skymtas i bilden. 

4 port
1 stor gul lök
150 g rotselleri, skalad
2 morötter
1 msk smör el olivolja
1 msk tomatpuré
1 ägg
1 dl mjölk
½ dl havregryn
1 msk potatismjöl
½ tsk salt
1 krm peppar
1 tsk blandade örter eller persillade
500 g blandfärs eller annan färs

Sås
3 dl steksky + vatten
2 dl vispgrädde eller mjölk
1 msk maizena
ett stänk soja
salt, peppar, socker

Servering
kokt potatis
lingonsylt
grönsallad

Gör så här

  1. Skala och ansa lök, rotselleri och morot. Hacka smått, gärna i en matberedare. Fräs hacket i olivolja 4-5 min tills det mjuknar. Låt svalna.

  2. Blanda det frästa med övriga ingredienser väl tillsammans med färsen i en bunke. Låt färssmeten vila en stund. Forma lite större köttbullar eller biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

  3. Sås: Lyft ur köttbullarna, häll lite vatten i stekpannan och vispa runt. Sila ner stekskyn i en kastrull. Fyll på med vatten så det mäter 3 dl. Låt koka upp och tillsätt grädden. Red av med maizena och låt få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.