Klimatsmarta köttbullar i gräddsås med lingon

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

En mustig bas à la soffritto med lika delar rotselleri, morot och gul lök sätter extra smak och drygar dessutom ut de här goda och saftiga köttbullarna - och vips är de ännu mer klimatsmarta! 

Inför årets skidsemester bestämde jag mig för att ha veckans alla middagar färdiglagade och frysta med mig i packningen. Så skönt att slippa stå i ett fjällstugekök och laga mat med slöa knivar och repiga teflonpannor... Burksoppor och andra färdigköpta helfabricerade räddningsplankor i alla ära (ibland finns det fog för sådant), men inget går väl upp mot hemlagat av lokala skånska råvaror efter en dag i backen. Köttbullarna ligger i en supersmidig emaljerad form från Granit med tillhörande lock som skymtas i bilden. 

4 port
1 stor gul lök
150 g rotselleri, skalad
2 morötter
1 msk smör el olivolja
1 msk tomatpuré
1 ägg
1 dl mjölk
½ dl havregryn
1 msk potatismjöl
½ tsk salt
1 krm peppar
1 tsk blandade örter eller persillade
500 g blandfärs eller annan färs

Sås
3 dl steksky + vatten
2 dl vispgrädde eller mjölk
1 msk maizena
ett stänk soja
salt, peppar, socker

Servering
kokt potatis
lingonsylt
grönsallad

Gör så här

  1. Skala och ansa lök, rotselleri och morot. Hacka smått, gärna i en matberedare. Fräs hacket i olivolja 4-5 min tills det mjuknar. Låt svalna.

  2. Blanda det frästa med övriga ingredienser väl tillsammans med färsen i en bunke. Låt färssmeten vila en stund. Forma lite större köttbullar eller biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

  3. Sås: Lyft ur köttbullarna, häll lite vatten i stekpannan och vispa runt. Sila ner stekskyn i en kastrull. Fyll på med vatten så det mäter 3 dl. Låt koka upp och tillsätt grädden. Red av med maizena och låt få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.