Öppet hela sommaren! Beställ senast söndag för leverans torsdag.

Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

Matig, kryddig och precis lagom het gryta med fin smak av citrus, kanel och saffran. Här serverar vi den med en bit helbakad rotselleri, men det är också god som den är med en bit bröd att doppa. Blir det över så dryga ut med lite vatten till en soppvariant till lunchlådan. 

Längtar du efter ännu mer mustiga indiska eller thai-iga smaker så häll ner en tetra krämig kokosgrädde i grytan också.

Recept som pdf

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 morötter (ca 600 g), gärna i olika färger
1 msk neutral olja
en knivsudd saffran (kan uteslutas, men har du en liten påse liggandes sen förra julen så tveka inte!)
500 g krossade tomater
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond el 2 buljongtärningar
1 kanelstång
salt, peppar
½ tsk sambal oelek el chiliflingor
½ msk honung eller strösocker
finrivet skal av 1 lime el citron

Helbakad rotselleri
600 rotselleri
1 msk smör
salt och peppar

Servering
2 dl fetare yoghurtsort el lätt-crème fraiche
2-3 msk brynt smör eller smält ghee
rostade sesamfrön (eller andra frön du kanske har hemma)


Gör så här

  1. Rotsellerin: Sätt ugnen på 175° varmluft. Skölj rotsellerin ren från jord. Skär bort de trassliga delarna vid bladfästet. Gnid in smöret runtom hela sellerin, salta och peppra. Lägg rotfrukten i en form med bakplåtspapper. Baka den långsamt i 1 ½-2 timmar. Sänk temperaturen lite mot slutet om den blivit väldigt mörk. Den ska vara helt mjuk i mitten när den är klar.
  2. Grytan: Skala och skär lök och vitlök smått. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Fräs alltsammans i oljan och med saffran i en kastrull en liten stund.
  3. Tillsätt tomat, vatten, fond och kanelstång. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda en god stund, gärna någon timme, på svag värme. Rör om då och då. Späd ev med vatten om så önskas.
  4. Smaka av med salt, peppar, sambal/chiliflingor, honung/socker och lite pressad lime/citron.
  5. Skär rotsellerin i en-två centimeter tjocka klyftor och servera tillsammans med grytan. Toppa med crème fraiche, brynt smör eller ghee, sesamfrö och gärna något kryddgrönt som koriander eller persilja efter behag. Servera gärna med lite av den gröna småbladsmixen.

TIPS! Kanelstången kan man ta upp efter en 20-30 min om man inte vill ha alltför dominerande kanelsmak.