Kalkonfilé med potatissallad, grönkålsschips och rättika

Recept från Marcus Ryberg

En klassisk potatissallad passar att bjuda på året om, även på vintern! Till den serveras här ett långsamt bakat kalkonbröst som Marcus skurit i tunna skivor för den goda smakens skull. Blir det något över är det toppen att ha som pålägg på utflyktsmackan eller som förstärkning i lunchlådan. Vegofiera rätten med halloum eller tempeh, se anvisningar längre ner!

Recept som pdf 

4 port

500 g kalkonbröstfilé
½ tsk salt
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor

Potatissallad i senapsdressing
2 kg potatis
1 äggula
½ msk dijonsenap
1 msk grovkornig skånsk senap
½ msk honung
2 dl neutral rapsolja
en nypa salt
ett par stänk vinäger, t ex vitvins- eller äppelcidervinäger
3 dl gräddfil
1 liten rödlök. finhackad

Spröda grönkålschips
200 g grönkål
2-3 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Servering
en näve pepprig bladmix 

Gör så här

  1. Salta kalkonbröstet och gnid in med olivolja och ett par grovhackade klyftor vitlök och låt saltet sjunka in. Baka det på 120° till en innertemperatur 72°, det tar ca 1½-2 timmar. (Höj till 150° eller max 175° i ugnen om du vill att det ska gå fortare, men det blir saftigare ju långsammare det tillagas). Låt svalna och vila lite. Skiva tunt.
  2. Potatissallad i senapsdressing: Koka potatisen och kyl ner. Vispa ihop äggulorna med senapssorterna och honungen. Vispa i oljan i en tunn stråle under kraftig vispning (använd gärna elvisp) tills den tjocknar ordentligt. Smaka av med salt och vinäger. Blanda ner gräddfilen och smaka av.
  3. Skär ner potatisen i mindre bitar och blanda försiktigt med dressingen och hackad rödlök. Spara lite dressing till att toppa salladen med.
  4. Spröda grönkålschips: Plocka bort grönkålen från den tjocka stammen. Riv dem i något mindre bitar och gnid in med olivolja och salt. Rosta i ugnen på 120° tills bladen är spröda, 20-25 min. Blanda emellanåt och passa noga så de inte bränns, det går fort mot slutet.
  5. Skiva rättikan tunt på mandolin eller så tunt det går med kniv.
  6. Servering: Lägg upp potatissalladen och bladmixen på ett stort fat eller var för sig. Lägg upp den skivade kalkonen på ett fat. Skeda ev ut lite dressing och toppa med rättika och grönkål. Servera resterande tillbehör i skålar vid sidan av. 

Vegofiera!
Helstek halloumost (vegetarisk) eller tempeh (vegansk) i rikligt med neutral olja och skivad vitlök. Tempehn behöver saltas lite. Låt rinna av på hushållspapper. Skär i skivor och servera till potatissalladen och övriga tillbehör.