Beställ senast söndag för leverans på torsdag!

Jordärtskockssoppa med timjan och karamelliserad rödlök

Recept från Sofia Tronêt Fernberg.

Favoritsoppornas favoritsoppa! En tidlös klassiker helt enkelt. När det är “fest-fest” så har jag alltid lite vitt vin i också, en deciliter eller så. Men en skvätt citron kommer man också långt med. Kom ihåg att soppor i regel vinner på att tillagas i god tid, helst dagen innan de ska serveras. Gör gärna dubbel eller fyrdubbel sats av den karamelliserade rödlöken. Så gott som tillbehör till det mesta!

4 port
400 g jordärtskockor
400 g potatis
1 lagom stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller olivolja
ca 8 dl vatten, eller så det täcker
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
salt, peppar, socker, citronsaft
1 dl vispgrädde
citron, skal och saft
1 tsk timjan
Karamelliserad rödlök
1 rödlök
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 msk balsamvinäger

Gör så här
  1. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs alltsammans i matfett i en kastrull några minuter under omrörning. Häll på vatten så det täcker och tillsätt buljong, salt, peppar och en gnutta socker. Låt sjuda under lock ca 20 min. Rör om då och då.
  3. Häll i grädde och tillsätt lite citronskal- och saft. Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med timjan.
  4. Karamelliserad rödlök: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smöret en stund. Tillsätt socker, salt och balsamvinäger. Låt puttra samman. Smaka ev av med lite svartpeppar.
  5. Häll upp soppan och servera med rödlöken. Ringla gärna över lite olivolja också.