Tipp tapp tipp tapp, god är julematen!

Högrev med morot på tre sätt

Recept från Christian Liljeblad

Morot är en älskad råvara, och med lite olika tekniker och färgade morötter kan du göra en spännande måltid på bara morot. Här serverar vi dem tillsammans med brässerat högrev, men de passar fint med även fisk, fågel eller något vegetariskt protein. 

Brässering låter ju avancerat, men är enkelt. Det betyder att du först bryner köttet i fett, och sedan fyller på med en vätska som det får koka klart i - ett enkelt sätt att få köttet smakrikt och mört!

4 port

Morotspuré
500 g orange eller gul morot, eller en blandning av de båda
1 msk smör
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk crème fraiche
salt och nymalen svartpeppar

Kryddrostade morötter
8 st lila morötter
1 msk dillfrö
½ msk fänkålsfrö
1 msk olja eller smör
salt

Råmarinerade morötter
1 st orange morot
1 st gul morot
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kallpressad rapsolja
salt

Brässerat högrev
500 g högrev i hel bit
1 l ox- eller kalvbuljong
salt
nymalen svartpeppar
1 msk smör eller rapsolja

Gör så här

  1. Brässerat högrev: Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Salta och peppra köttet, bryn det runt om i en het gryta som får plats i ugnen.
  3. Tillsätt buljongen, koka upp.
  4. Sätt på locket, ställ in i ugnen och låt brässera till köttet är mjukt och härligt, 3-4 timmar kanske. Tiden beror helt på köttets struktur så planera för lite längre tillagningstid för att vara på den säkra sidan. Under tiden kan du förbereda morötterna. 
  5. När köttet är mjukt och glider lätt av en gaffel är det färdigt, ta ut kastrullen ur ugnen. Lyft upp köttet ur buljongen, håll varmt.
  6. Morotspuré: Skala morötterna och skär ned i mindre bitar. Koka riktigt mjuka i vatten.
  7. Häll av vattnet ordentligt. Mixa de kokta morötterna med smör och crème fraiche i en matberedare eller kannmixer, se till att purén blir helt slät. Smaka av med vinäger, salt och nymalen svartpeppar.
  8. Kryddrostade morötter: Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Tvätta morötterna, behåll skalet på. Klyv dem längs med mitten med en kniv.
  10. Lägg morötterna på en plåt eller i en ugnsform, tillsätt fett, salt och kryddor, blanda. Rosta i ugnen tills att de fått fin färg och är mjuka, ca 20-30 minuter.
  11. Råmarinerade morötter: Skala morötterna och skiva morötterna supertunt på mandolin.
  12. Marinera morotskivorna med olja, salt och vinäger, låt stå minst en kvart innan servering.
  13. Servering: Ställ buljongen på spisen och reducera/koka ner den till limmig glazekonsistens och vänd runt köttet i glazen innan servering.  Om du hellre vill ha en sås kan du reducera buljongen lite, smaka av, red av vid behov, tillsätt en klick smör. 
  14. Lägg upp morotspuré i botten på en tallrik, lägg på kryddrostade morötter (se till att få med lite av kryddorna) och sedan tjocka skivor av köttet. Toppa sedan med råmarinerade morötter.