Helstekt kyckling med färska örter

Recept från Caroline Vass

När råvarorna är så här goda är det svårt att misslyckas med detta goda recept. Jag äter sällan kött, men när jag gör det ser jag till att det är av den bästa kvalitén. Om du hinner marinera kycklingen i 24 timmar innan - gör det. Annars följer du bara stegen nedan. Detta kommer att ge dig en saftig kyckling med krispigt skinn.

Ingredienser till 6 portioner:

  • 1 stor kyckling
  • salt och peppar
  • 2 stänger färsk rosmarin
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1-2 schalottenlök
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk sojasås
  • 1-2 msk flingsalt
  • 3 msk hackad färsk persilja
  • 1/2 citron (saften)

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175 grader C/varmluft.
  2. Skala schalottenlöken och vitlöken och hacka den grovt.
  3. Gnid in kycklingen med olivolja, rikligt. Gnid gärna in under skinnet på kycklingen. Låt stå i ca 10 min. 
  4. Blanda ihop sojasås, honung, saften av 1/2 citron, persilja och rosmarin. Marinera kycklingen med den. 
  5. Klipp upp kycklingen i ryggen och lägg på en plåt. Strö flingsalt över.
  6. Stek i nedre delen av ugnen i ca 2-2,5 timme.
  7. För bästa smak använd en blomspruta med vatten och spruta 3-4 sprut med vatten i ugnen var 30:e minut.

Servera med färsk potatis och grönsaker.