Beställ senast söndag för leverans på torsdag!

Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple

Recept från Julia Tuvesson, från boken Plåtmat (recept och foto: Julia Tuvesson, förlag: Norstedts).

Den här halloumipytten är min favorit. Den görs på en bas av potatis, morötter och blomkål och toppas med knaperstekt halloumi som sedan serveras med en senaps- och äppelkräm. Godast är den att göra med späda primörer – men den är givetvis god att laga året om med vinterrotfrukter också. Du kan lätt variera receptet genom att byta ut råvarorna i basen mot andra rotfrukter.

4 portioner. Tid 30 minuter. Ugn 225°.

BAS 
800 g–1 kg potatis 
3 morötter 
1 litet blomkålshuvud 
olivolja 
salt och svartpeppar

ÖRTSMÖR 
50 g smör, rumsvarmt 
35 g valfria frysta örter, t ex herbes de Provence, dill, persilja eller basilika

SÅS 
1⁄2 grönt äpple, skalat och rivet 
2 dl crème fraiche 
1 msk grovkornig senap 
ev 2 tsk flytande honung 
salt och nymalen svartpeppar 

TOPPING 
1 paket halloumi à 200 g, i bitar 
1–2 dl grovhackad persilja 
1 påse babyspenat à 70 g 
1 citron, i klyftor 
ev 10 råa champinjoner, rensade och i kvartar 
ev 1 nypa chiliflakes 

Bas: 
Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en klädd plåt. Du behöver inte skala potatis och morot först, men se till att du sköljer dem ordentligt. Ringla över olja, salta och peppra och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten. Blanda smör och örter. Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5–10 minuter tills de har fått en fin, gyllene färg.

Sås:
Krama ur så mycket vätska du kan med händerna från det rivna äpplet och blanda sedan med crème fraiche, senap, salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i lite honung. Ställ kallt till servering.

Topping: 
Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten, strö över per­siljan och lägg på halloumin. Servera med spenat, citron, se­napskräm och eventuellt champinjoner och chiliflakes. 

VEGAN: Vitlöksstekta kantareller eller champinjoner är gott att toppa med istället för halloumin. Använd havrefraiche istället för crème fraiche och agavesirap istället för honung i såsen. Toppa gärna med kokta små, vita bönor för ett matigare alternativ.