Tipp tapp tipp tapp, god är julematen!

Grönkålspaj m. cheddar och frasigt valnötstäcke

Recept från Julia Tuvesson

En rätt som vi har haft på julbordet varje år hittills. Grönkål överlag är väl hela decembers höjdpunkt? Jag toppar pajen med valnötter och det är så himla gott för det ger ett gott krisp. Så hoppa inte över det steget.

1 sats pajdeg
150 g grönkål
3 dl riven cheddar
3 ägg
250 ml iMat (eller annan grädde du gillar)
1 dl iKaffe (eller annan mjölk du gillar)
salt + peppar
100 g valnötter, ca 100 g
ev. riven muskotnöt
ev. en bit ädelost

Gör så här

  1. Börja med att förgrädda pajdegen på 200 grader i 10 minuter.
  2. Koka grovhackad grönkål, utan blast, i lättsaltat vatten under tiden. Det tar ungefär 5 minuter. 
  3. Gör en äggstanning genom att vispa ägg med grädde, mjölk, salt, grovmalen svartpeppar och avsluta med att ha i den rivna osten.
  4. Placera den färdigkokta och avrunna grönkålen i pajskalet.
  5. Krydda eventuellt med lite riven muskotnöt.
  6. Ha på äggstanningen och avsluta med att ha på några nävar grovhackade valnötter.
  7. Sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter tills att pajen är gyllene och fin.

Nomnom! Den här pajen kan du förbereda i god tid. Den går till och med att frysa. Om du vill ha extra smak kan du smula ner lite ädelost i pajen också innan den går in i ugnen.