Öppet hela sommaren! Beställ senast söndag för leverans torsdag.

Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön

Recept frånLouise Bondebjer, ur boken Svenska Klassiker, (Kakao Förlag, 2020) Foto: Tine Guth Linse

Sparris växer både vilt och odlas i framförallt södra Sverige. Det är en efterlängtade primör som smakar extra gott tillsammans med den nötiga smaken från det brynta smöret.

2-3 port
450 g grön sparris
salt

Brynt vispat smör
200 g smör
1⁄2 tsk flingsalt

Tillbehör
ca 1 dl solrosfrön, rostade

Gör så här

  1. Brynt smör: Smält och bryn smöret i en kastrull till gyllenbrun färg, det tar några minuter.
  2. Ställ svalt och låt smöret stelna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluffigt.
  3. Smaka av och rör ev ner flingsalt i smöret.
  4. Sparris: Bryt av den nedersta hårda änden av sparrisen.
  5. Koka upp vatten i en vid kastrull och sjud sparrisen i saltat vatten (ca 2 tsk/liter vatten) i 5-10 min beroende på tjocklek. De tjockare stjälkarna kan läggas i någon minut innan de smalare. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd.
  6. Skölj av den nykokta sparrisen i iskallt vatten.
  7. Vid servering: Servera sparrisen ljummen på tallrik och klicka över det brynta smöret och rostade solrosfrön.