Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Grillad fläskkotlett med ogrässmör

Recept från Christian Liljeblad

Det här är en enkel grillrätt för grillsäsongen som går att variera i oändlighet.  Man kan enkelt göra en större sats av grillkryddan och spara till nästa grillning, och smöret går också att använda till fler tillfällen. Grönsakerna som grillas till köttet kan du också välja utifrån vad du har hemma och vad du har fått i veckans Mylla-kasse - det mesta går att grilla! 

4 port
800 g fläskkotlett 

Grillkrydda
2 msk svartpepparkorn
2 msk fänkålsfrö
2 msk dillfrö
2 msk cayennepeppar
2 msk Colemans senapspulver
2 msk salt

Quinoa
2 dl quinoa
5 dl grönsaksbuljong (eller vatten)
salt

Grönsaker 
1 knippe sparris
500 g tomater
salt och olivolja

Ogrässmör
150 g smör
75 g ogräs och örter (jag använde 50 g ramslök och 25 g nässelblad men det går att göra valfri blandning av örter och ätbara "ogräs")
½ tsk vitvinsvinäger
salt

Gör så här

  1. Ogrässmör: Smält hälften av smöret, 75 g. Mixa det varma smöret med bladen en stund i en matberedare eller kannmixer, tillsätt resten av smöret. Smaka av med salt och vinäger.
  2. Om du vill ha tunna bitar smör att bryta över maten, bred ut smöret tunt på ett bakplåtspapper och ställ i frysen, vid servering bryter du ”flakes” och serverar. Om inte ställer du bara det i kylen som vanligt.
  3. Grillkrydda: Mortla peppar, fänkål och dillfrö, blanda sedan alla kryddor. Färdigt!
  4. Quinoa: Koka quinoan i buljongen eller vattnet tills den är mjuk och vätskan försvunnit, smaka av med salt.
  5. Kött: Skär köttet i 4 skivor, krydda med din hemgjorda grillkrydda och grilla sedan. 
  6. Grönsaker: Vänd grönsakerna med olja och salt, låt grönsakerna gå med i grillen på slutet av grillningen.

 

Tips! Gör din kryddblandning med dina egna favoritkryddor. Gillar du inte starkt tar du paprikapulver istället för cayennepeppar, osv…