Öppet hela sommaren! Beställ senast söndag för leverans torsdag.

Gravad låx på morot

Recept från Malin och William, @malinochwilliamgrejar

Bara lax är lax. Men om du vill testa något nytt eller inte äter kött är denna låx något för dig! Morötter saltrostas och läggs i en lag som ger smak av hav och svensk högtid (det vill säga dill). När låxen är klar kan du äta den på smörgåstårta, med hovmästarsås på plocktallriken eller med ett fräscht spread.

Ca 700 g / 3 morötter
2-5 dl salt
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
10 korn svartpeppar el 1/2 tsk grovmald
3 tsk dill
3 lagerblad
1/2 noriblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Skala morötterna
  3. Saltrosta dem genom att grunda en form med salt, och här ska det vara ordentligt med salt, ca 1 cm djupt.
  4. Lägg morötterna på saltbädden och salta ytterligare ett generöst lager salt ovanpå
  5. Rosta dem tills det är lätt att sticka in en gaffel, men de ändå har stuns. Tiden varierar med storleken på din morot men börja kolla dem efter 30 minuter och se hur de känns. När dina morötter är rostade tar du ut dom och låter dom svalna en stund.
  6. Passa på att göra 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten). Koka upp allt och låt lagen svalna. 
  7. Klipp eller riv noribladet i små bitar.
  8. Morötterna har svalnat! Knacka fram dem och skrapa eller borsta av saltet försiktigt, lägg dem på en skärbräda och hyvla, skala eller använd mandolin för att göra tunna långa bitar. I mitt test vann osthyveln!
  9. Lägg morotsbitarna och dina kryddor i en burk. Häll lagen i burken, stäng och ställ i kylen i minst 12 timmar. Ät och njut!