Gratinerade färskpotatisnachos med dill, crème fraiche, 2 x lök och tångcaviar

Gratinerade färskpotatisnachos med dill, crème fraiche, 2 x lök och tångcaviar

Recept från Julia Tuvesson, från boken Plåtmat (recept och foto: Julia Tuvesson, förlag: Norstedts). 

Här har vi den försvenskade versionen av nachos! Den görs på färskpotatis istället för tortillachips och toppas med tångcaviar, dill och crème fraiche istället för pico de gallo och salsa. Ja, man skulle alltså kunna konstatera att det är motsatsen till allt vad nachos egentligen brukar vara. Men! Det är samma äta-med-fingrarna-koncept. Och supergott! Testa att servera på midsommar som vickning, som en liten plockförrätt – eller varför inte som tillbehör till kräftskivan?

4–6 portioner som förrätt. Tid 30 minuter. Ugn 225°. 

BAS
700–800 g färskpotatis
olivolja
1 dl riven prästost eller annan god smakrik ost
salt och svartpeppar

TOPPING
1 dl crème fraiche
60 g svart eller röd tångcaviar (ca 1⁄2 burk)
1⁄2 dl finhackad gräslök
1⁄2 dl finhackad dill
5 rädisor, tunt skivade
1 liten rödlök, finhackad
citronklyftor
svartpeppar 

Bas:
Skölj potatisen och dela den i halvcentimetertjocka skivor. Lägg skivor­na på en klädd plåt, helst utan att de snuddar vid varandra. Ha på olivolja, salt och peppar och rosta i den övre delen av ugnen 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på potatisen. Strö över osten, sätt ugnen på grilleffekt och ställ in plåten i ugnen igen. Låt osten smälta och få färg, det tar ca 5 minuter.

Topping:
Ta ut plåten och toppa med crème fraiche, tångcaviar, gräslök, dill, rädisor, rödlök, citronklyftor och peppar. Servera genast! 

VEGAN: Uteslut osten helt eller välj en vegansk variant. Ersätt crème fraiche med havrefraiche. 

Hitta fler liknande recept: