Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Frukostgröt med äpplen i brynt smör

Recept från Caroline Vass

Första gången jag blev presenterad för havregrynsgröt var när jag var på kollo. Då var det en brun sörja som serverades med hör och häpna socker! Men inget socker i världen kunde få mig att tycka att det som mest påminde mig om tapetklister var gott.

Men så förstod jag att det där med havregrynsgröt är en konst. Typ, koka upp det i en kastrull. Idag älskar jag det och äter det i princip varje morgon. Har du lite tid över en morgon? Älskar du brynt smör? (för vem gör inte det) äpple, kanel och brynt smör gifter sig otroligt bra, att det är en ren fröjd för gommen att få börja dagen med denna gröt.

2 port
3 dl havregryn 
3 dl vatten
1,5 havremjölk
0,5 tsk salt i gröten
3-4 msk smör
1-2 äpple beroende på storlek
1 tsk kanel
2 tsk honung
En liten nypa flingsalt att toppa med 

Gör så här

  1. Tvätta äpplena och skiva dem i lite grövre skivor och ställ åt sidan.
  2. Bryn smöret i stekpanna (värm smöret tills det bubblar och blir lite kolafärgat) tillsätt äpple skivorna, honung och kanel. Blanda och ta bort från värmen.
  3. Mät upp vatten, havremjölk, salt och havre och koka upp.
  4. Koka i ca 5-6 min tills det blir mjukt och krämigt. 
  5. Lägg upp i en djup tallrik och lägg på de mjuka äppelskivorna och häll över det bruna smöret. 
  6. Ät och njut.