Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Enkla rabarberflarn

Recept från Maria Richardsson

Den första rabarbern är ett härligt vårtecken, och det går att göra så mycket gott med de fina stjälkarna. Det här är ett enkelt sätt att bjuda på lyxig trädgårdsfika en solig helg, och det fungerar precis lika bra med andra frukter och bär. Med färdig smördeg direkt från frysen går det supersnabbt, och extra lyxigt blir det om du pudrar florsocker över de färdiga flarnen. Servera med lite god vaniljglass eller en klick lättvispad grädde - från Furumossen såklart!

4 små flarn
1 platta färdig smördeg
1 mellanstor stjälk rabarber (ca 50 g)
5 dl vatten
2 msk socker
1,5 tsk kardemumma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Dela plattan med smördeg i 4 delar, lägg på smörpapper på en plåt.
  3. Skär rabarbern i bitar som är ca 2 cm kortare än smördegsbitarna, och dela dem en gång på längden. 
  4. Koka upp vatten och socker tillsammans med kardemumma till en sockerlag. Lägg i rabarbern och koka ett par minuter så att de blir lite mjuka, men inte tappar formen. 
  5. Lägg rabarbern på smördegen och baka i ugnen 18-20 minuter. Håll koll så att smördegen får fin färg och ta sedan ut dem och låt svalna något. 
  6. Servera med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.