Enkel pasta med tomatsås

Recept från Milo Kalén, Kaka på Kaka

“Här har du det enklaste och godaste receptet på tomatsås. Jag har tänkt att du ska servera denna till pasta med basilika och mozzarella samt en grönsallad, dressing och rostade fröer.”

Recept som pdf

4 port

600-800 g blandade små tomater
2 vitlök solo, tunt skivade (alt 5-6 “vanliga” vitlöksklyftor), 
¾ dl olivolja
½ tsk salt 
1 nypa socker
1 kruka basilika
4 port av din favoritpasta
1 klick smör
2 mozzarellabollar à 125 g, delade i bitar, alternativt ditt eget val av vegansk motsvarighet, t ex naturell tofu med god olivolja.

Gör så här

  1. Tag en gryta och slå i oljan. Lägg i vitlöken och låt den fräsa på medelhög värme, den får inte brännas!
  2. Dela tomaterna. Lägg dem i grytan och rör runt. Låt det stå och puttra. Rör om då och då i tomatsåsen. Smaka av med lite salt, och om du tycker det är för syrligt så tillsätt en nypa socker.
  3. Under tiden som tomatsåsen står och puttrar sätter du på vatten med lite salt och kokar pastan. Lägg sedan en klick smör i den avrunna pastan.
  4. Blanda pastan med tomatsåsen och bitarna av mozzarellan och basilikabladen nypta i bitar i kastrullen. 
  5. Lägg upp, gärna på varma tallrikar, och servera direkt. Det passar fint med en sallad i god dressing, rostade fröer och en skiva gott bröd till.

Milo tipsar!

“Såklart kan du äta detta tillsammans med goda korvar eller kyckling osv. Tomatsåsen är också superlyxig att ha på sin hemmagjorda pizza.  Den går dessutom utmärkt att frysa om du inte tillsätter mozzarellan.”