Välkomna hösten med nya lokalare rutiner!

Ceviche på rödstrimma med tomat och gurka

Recept från Christian Liljeblad

Ceviche är en klassisk sallad med marinerad och rå fisk, och här har vi såklart baserat den på skånska grönsaker och skånsk fisk. Det här receptet räcker till 4 förrätter, och om du vill servera den till huvudrätt och ha det lite matigare serverar du det med till exempel ris och svarta bönor vid sidan om. En vegetarisk variant är att använda samma marinad till grönsakerna och sedan servera som en god sallad, och om du vill undvika rå fisk går det att ånga eller koka den lite snabbt först - men allra godast blir den med råmarinerad fisk!

4 port
500 g Rödstrimmafilé

Marinad
3 st lime
2-3 msk olivolja
1-3 st färsk röd av chili av valfri styrka, här får man bestämma sin egen hetta
2 st färsk vitlök 
1 st kruka koriander

Grönsaker
400 g tomatmix
1 st gurka
1 st schalottenlök eller ½ rödlök

Gör så här

  1. Jag skalar tomaterna för att jag tycker att det är godare utan skal och tomaterna suger åt sig bättre av marinaden, men man kan absolut hoppa över detta moment om man vill. För att skala tomaterna, koka upp ett par liter vatten i en kastrull på spisen. Ta bort stjälkfästet ”flugan” på tomaterna och skär ett litet kryss med en vass liten kniv där fästet suttit.
  2. När vattnet stormkokar, lägg i tomaterna, och låt ligga tills du ser att skalet börjar släppa, 10-20 sekunder. Häll av i ett durkslag, lägg sen tomaterna i en bunke med rikligt med iskallt vatten så att tillagningen upphör, du vill bara få av skalet enkelt, inte tillaga tomaterna.
  3. När tomaterna är kalla, ta upp dem ur vattnen, dra av skalet med hjälp av en skalkniv. Dela tomaterna på mitten.
  4. Skala gurkan och skär ned i önskade bitar.
  5. Skala löken, skiva supertunt på mandolin eller med vass kniv.
  6. Marinad: Pressa juicen ur limefrukterna i en skål. Tillsätt olivoljan.
  7. Skiva eller hacka chilin, och skiva vitlöken tunt.
  8. Hacka koriandern.
  9. Blanda allt, smaka av med salt. Marinaden ska vara syrlig med hög sälta.
  10. Rödstrimma: Skär fisken i kuber eller i tunna skivor.
  11. Innan servering: Blanda fisk, lök, gurka och tomat med marinaden, låt stå en liten stund (ca 10 min) för att fortfarande ha kvar lite rå känsla på fisken, längre tid ca 1h för att få en fisk som är ”tillagad” och vit rakt igenom.